När hoppet om att hitta överlevande är ute används grävskopor för att hitta kropparna. Här bild från Petobo på centrala Sulawesi. Foto: TT

Stor förödelse efter tsunami och skalv i Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran efter jordbävningen och tsunamin på Sulawesi i Indonesien fortsätter stiga. Antalet döda har nu stigit till 1 424 personer, rapporterade nyhetsbyrån AP på torsdagsmorgonen svensk tid.

– Man hittar hela tiden nya döda i rasmassorna, berättar SVT:s utrikeskorrespondent Samir Abu Eid från den sönderslagna staden Palu.

Sex dygn efter jordbävningskatastrofen är förödelsen och förstörelsen på ön Sulawesi enorm. Myndigheterna befarar att flera tusen kan ha omkommit och många personer tros fortfarande vara levande begravda i rasmassorna. 2 500 personer uppges ha skadats, enligt uppgifter till AP.

SVT:s Team, utrikeskorrespondent Samir Abu Eid och fotograf Andreas Hult, är på plats i Palu där ett intensivt räddningsarbete pågår. Men det går sakta.

Tsunamin i Indonesien

– Trots att man är van vid jordbävningar och tsunamis här så var man inte riktigt förberedd och därför går det långsamt, säger Samir Abu Eid.

Han berättar om ett delvis kollapsat hotell i Palu där det just nu sker en kamp mot klockan för att hitta överlevande. Räddningstjänsten tror att upp mot 50 personer kan vara instängda under rasmassorna.

När hoppet om att hitta överlevande är ute används grävskopor för att hitta kropparna. Här bild från Petobo på centrala Sulawesi. Foto: TT

Hoppet ute för många anhöriga

Men på andra platser är det enbart uppröjningsarbete som pågår. SVT:s team besökte tidigare en by vid kusten där man använde grävskopor för att försöka hitta kroppar.

Det var hjärtskärande att prata med de anhöriga som stod vid husen och visste att deras föräldrars och barns kroppar fanns under lermassorna, säger Samir Abu Eid.

– De vill att deras anhöriga ska hittas och få en värdig begravning.

Men många kommer inte att få det avslut de hoppas på. På grund av det stora antalet döda och risken för smittspridning grävs massgravar i de drabbade städerna.

Boende tvättar kläder mitt i förödelsen på stranden i Palu. Foto: TT

Stora behov av hjälp

Så många som 934 städer, orter, samhällen och byar anses ha mer eller mindre påverkats av katastrofen. Över 600 skolor och tiotusentals andra byggnader har skadats eller förstörts.

Bristen på förnödenheter är stor: Vatten, mat, tält och läkemedel.  Enligt FN är nästan 200 000 människor i behov av hjälp, många av dem är barn.

– Många evakueras härifrån nu. Flygplatsen är full av skadade människor som inte kan få rätt hjälp här, säger Samir Abu Eid.

Vulkanen Soputan spyr aska flera tusen kilometer upp i luften. Foto: TT

Askmoln efter vulkanutbrott

På onsdagen fick vulkanen Soputan på norra delen av ön Sulawesi ett utbrott. Vulkanen ligger cirka 100 mil från Palu och ses inte som ett hot mot räddningsoperationerna, men flygplan uppmanas att undvika askmolnet.

Det finns inga planer på evakueringar på grund av vulkanutbrottet men allmänheten uppmanas att undvika området och att använda skydd när det är mycket aska i luften.

Indonesien ligger i den så kallade Eldringen, ett område där jordbävningar och vulkanutbrott är vanliga.

Efter tsunamin 2004, då mer än 120 000 indonesier dödades, sattes ett varningssystem upp inför framtida katastrofer. Men systemet har varit ur bruk sedan 2012.  Enligt regeringen behövde systemet underhållas men det har saknats pengar till det.

När president Joko ”Jokowi” Widodo besökte Palu under onsdagen lovade han att mer hjälp var på väg.

Fakta

Det första jordskalvet inträffade den 28 september med magnituden 7,5 och ett epicentrum 8 km från huvudorten Palu på ön Sulawesi i Indonesien. Den följdes en tsunami med vågor på upp mot tre meter som slog in mot centrala Sulawesi.

Kommunikationerna med många av de drabbade orterna har varit svår, därför dröjde det innan omfattningen av katastrofen blev känd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tsunamin i Indonesien

Mer i ämnet