Stor förödelse på Kuba efter tornadon: ”Ser ut som en skräckfilm”

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har dött och 174 skadats efter att en tornado drog in över Kuba tidigt på måndagsmorgonen svensk tid. Det var den kraftigaste tornadon som slagit till mot ön på närmare 80 år.

– I nuläget har vi inga uppgifter om att det ska vara några svenskar drabbade. Men ambassaden i Havanna följer det fortfarande på plats där, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst under måndagskvällen.

Tidigt på måndagsmorgonen, svensk tid, drog tornadon in över Kuba. Ögonvittnen beskriver ovädret som det värsta de har varit med om.

– Det ser ut som en skräckfilm här, säger Julio Menendez, 33, som arbetar på en restaurang i staden, enligt AP.

Han var hemma när tornadon slog till på söndagskvällen lokal tid.

– Det lät som ett flygplan föll från himlen. Det första jag gjorde var att jag kramade mina döttrar, säger han.

”Det såg ut som eld”

Senare under måndagen konstaterade kubanska myndigheter att tre människor hade dött och 174 skadats. Samtidigt ska 90 hus kollapsat helt och hållet under stormen.

– Den var bara här i två-tre sekunder, inte mer. Men det var de mest skrämmande sekunderna i mitt liv, säger en Havannabo enligt AP.

– Det såg ut som eld, allting var rött och sedan började allt falla samman, säger en annan.

På bilder från den kubanska huvudstaden syns det hur stans karakteristiska amerikanska bilar ligger krossade i rasmassor från husen. Människor tar sig fram bland tegelhögar och betong. Fler än 200 000 människor ska ha blivit av med sitt vatten, framför allt för att vattenpumpar slutat fungera under utbredda strömavbrott.

20 000 svenskar besöker Havanna

Tornadon beräknas vara den kraftigaste som har dragit in över Kuba sedan den 26 december 1940, enligt AP.

Enligt UD brukar omkring 20 000 svenskar besöka Havanna varje år. Exakt hur många som var på plats nu är däremot oklart.

– I nuläget har vi inga uppgifter om att det ska vara några svenskar drabbade. Men ambassaden i Havanna följer fortfarande det på plats där, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst under måndagskvällen.

Han fortsätter:

– Vår bedömning är ändå att det bara är ett fåtal svenskar på plats.

Se förödelsen som tornadon lämnade efter sig i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.