Ahmad Wakaa ligger på sjukhus med amputerade ben. Foto: Niclas Berglund

Stor läkarbrist i krigsdrabbade Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Medicin- och läkarbristen är stor i Syrien. Många läkare har flytt landet och det saknas ofta pengar att köpa vad sjukhusen behöver för att ge skadade den vård de behöver. Många tusen lider på grund av att sjukvården inte fungerar.

– Terroristerna besköt oss ofta med raketer. Hela tiden inträffade explosioner och många drabbas, precis som jag, men det finns inte tillräckligt med läkare eller mediciner längre, säger Ahmad Wakaa till SVT Nyheter.

Det var bara ett kort, enkelt ärende han skulle ordna utanför familjens hem i Der Al Zor. Men i stället möttes 14-årige Ahmad av terrorns ondska, när en granat detonerade bara några meter ifrån honom. Nu ligger han ensam i en sal på Damaskus sjukhus och båda hans ben har amputerats.

Syrienkriget

– Jag vet inte riktigt vad som hände, det blev bara alldeles svart och nästa gång jag slog upp mina ögon befann jag mig på ett sjukhus, berättar Ahmad.

Felbehandlad

Ahmad amputerades först akut på det illa utrustade lokalsjukhuset i Der Al Zohr – ett område som kontrolleras av Islamiska staten.

Men infektionen spred sig och först nu efter ytterligare två amputationer och svåra operationer börjar läkarna att få kontroll över den elaka infektionen.

– Den medicinska kunskapen som finns i det område där Ahmad först vårdades, var inte tillräcklig helt enkelt. De amputerade bara hans ben och sydde honom, berättar Nowar Al Azzam, den läkare som nu vårdar Ahmad.

Fortsatt osäkert

Läget i Syrien är fortsatt osäkert. Den bräckliga vapenvilan har gjort livet tryggare, men fortfarande kan våldet blossa upp så här mitt i någons vardag. Minst 250.000 människor har dödats och flera miljoner skadats under de fem blodiga åren.

– Akutmottagningen är fylld med patienter som skadats av granater och skottlossning. Trycket på oss läkare är stort och vi har ofta inte den medicin vi behöver, säger Nowar Al Azzam.

Ahmad säger att han är stark, men det kliar i ben som inte längre finns och nätterna fylls av mardrömmar.

Hårt land

Om allt går som läkarna hoppas kan Ahmad få sina proteser om några månader. Men Syrien är ett hårt land att leva i – även om du inte har fått dina ben bortsprängda.

– Jag hoppas att jag snart kan börja i skolan igen. Det är viktigt för mig att gå klart nionde klass. Men först hoppas jag att jag får mina proteser, säger Ahmad Wakaa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet