Den åtalade, Beate Zschäpe. Foto: Scanpix

Stor nazirättegång avslutas i Tyskland – misstänks för nio mord

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av förhandlingar kommer idag domslutet för den enda kvarvarande medlemmen ur NSU, Nationalsocialistisk underjord, som tros ha mördat nio personer i Tyskland under sju års tid.

– Jag är en människa med medkänsla, säger Beate Zschäpe, som nekar till anklagelserna.

Hon levde småstadsliv och sågs som en vanlig människa men var i hemlighet med i en nynazistisk terrorcell. Beate Zschäpe anklagas vid domstolen i München för att ha tillhört gruppen NSU som utfört flera mord, två bombattentat och 15 bankrån.

De andra två NSU-medlemmarna, Uwe Böhnhardt och Uwe Mundlos, begick självmord efter ett misslyckat bankrån i november 2011. Den högerextrema terrortrion riktade från år 2000 fram till 2007 in sig på att mörda invandrare runtom i Tyskland.

Rättegången mot NSU

Erkänner i video

Zschäpe, Böhnhardt och Mundlos hyrde en lägenhet i småstaden Zwickau i det som tidigare var Östtyskland och levde under radarn för polisen. De båda männen misstänks ha mördat åtta personer med invandrarbakgrund och en poliskvinna – Beate Zschäpe anklagas bland annat för att ha hjälpt till logistiskt. Efter att Böhnhardt och Mundlos tog sina liv hittade man en video där de erkänner dåden, som utfördes som rena avrättningar.

Polisen letade länge de skyldiga till morden i det som polisen kallade ”kriminella invandrarmiljöer” och gjorde inte kopplingen att det kunde finnas rasistiska motiv. Något som i efterhand har lett till massiv kritik.

437 dagar

Åklagaren yrkar på att Beate Zschäpe ska dömas till fängelse på livstid medan hon nekar till inblandning i brotten. I ett av få uttalandet hon gjort under den 437 dagar långa maratonrättegången sade hon att hon kände med familjerna till offren.

– Jag är en människa med medkänsla och kan se deras ångest och förtvivlan, sade hon.

Fyra andra personer anklagas för att ha hjälpt terrorgruppen med vapen och pengar och med att i hemlighet hyra lägenheter åt gruppen. De riskerar också långa fängelsestraff.

Några av anklagelserna som riktats mot gruppen

2000: 19-åring skadas av bomb i livsmedelsaffär i Köln

2000: Blomsterhandlare i Nürnberg mördas

2001: Skräddare i Nürnberg mördas

2001: Grönsakshandlare i Hamburg mördas

2001: Frukthandlare i München mördas

2004: Kebabförsäljare i Rostock mördas

2004 : 22 människor skadas av bomb med spikar i Köln

2005 :  Kebabförsäljare i Nürnberg mördas

2005:   Ägare av nyckelfirma i München mördas

2006: Kioskägare i Dortmund mördas

2006: Internetkaféägare i Kassel mördas

2007: Polis i Heilbronn mördas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot NSU

Mer i ämnet