Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor seger för Obama

Uppdaterad
Publicerad

USA:s högsta domstol slår fast att president Obamas sjukvårdsreform är förenlig med författningen.

Beslutet fattades med fem röster mot fyra.

-Ett par tusen människor hade samlats utanför Högsta domstolen i väntan på beslutet som hela USA talat om i veckor nu, säger SVT:s korrespondent i Washington, Janne Lindström.

-När beslutet kom märktes det att de flesta på plats var motståndare till reformen. De buade när beskedet kom och säger att de nu hoppas på att kongressen upphäver beslutet, säger Janne Lindström.

Motståndarna buade

För president Obama är detta det viktigaste som hänt under hans första presidentperiod. Sjukvårdsreformen har varit en hjärtefråga för honom, liksom den varit för demokratiska presidenter sen 1930-talet.

Efteråt sa Obama i ett tal från Vita huset att HD:s beslut är en seger för det amerikanska folket. Han tackade domstolen för beslutet, och sa att det visar att det är rimligt att folk som har råd att hålla sig med sjukförsäkring är skyldiga att också göra det.

-Dagens beslut är en seger för människor över hela landet, sa Obama.

Republikanen Mitt Romney har däremot lovat att från första stund arbeta för att riva upp lagen, om han blir vald till president.

Beskrivs som en skatt

Obama vill lagstifta om att alla amerikaner senast 2014 ska ha tecknat en försäkring i ett privat bolag. Den som inte gör det får böta. För den som inte har råd, ska staten gå in och subventionera.

Det är rimligt att beskriva det som en skatt, skriver chefsdomaren Roberts om kravet att individer får betala böter om de inte har en sjukvårdsförsäkring.

”Eftersom författningen tillåter sådan skatt är det inte vår roll att förbjuda den, eller att godkänna klokheten eller rättvisan i den”, skrev han i den motivering som domarmajoriteten enats om.

Reformens syfte är att ge så många amerikaner som möjligt en sjukvårdsförsäkring. Idag saknar nästan 50 miljoner sjukförsäkring och 25 miljoner anses vara underförsäkrade.

En majoritet har dock försäkring via sin arbetsgivare – med ofta bättre vård än i Sverige. Att försäkringen blir obligatorisk beror på att kostnaderna annars inte skulle kunna täckas.

Urgammal konflikt

Men det finns ett motstånd mot reformen som har flera orsaker:

De som har försäkringar är rädda att servicen ska försämras och bli dyrare. Bakom motståndet ligger också den urgamla konflikten mellan det federala, centrala styret i Washington och delstaternas rättigheter.

En annan är att detta är för dyrt, medan Obama-sidan menar att reformerna på sikt sänker sjukvårdskostnaderna. Men när förslaget röstades igenom i representanthuset var det 39 demokrater som inte stödde förslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer