Stor skogsbrand rasar i Chile

Publicerad

På fredagen bröt en stor skogsbrand ut i Chile, rapporterar Reuters. Runt 25 000 människor har tvingats fly sina hem medan byggnader slukas av lågorna.

– Vi är redo. Vi har packat det nödvändigaste och bilen står och väntar, säger en kvinna i munskydd till Reuters.

Hon bor i Quilpué, en av städerna i den chilenska regionen Valparaíso där himlen färgades röd av branden under fredagen. Runt 400 hektar brinner och chilenska myndigheter uppger att minst tio byggnader hittills förstörts av lågorna. Runt 25 000 personer har beordrats att evakuera det brandhärjade områden medan hundratals brandmän försöker begränsa spridningen.

– Jag vet att det är svårt för många att lämna sina ägodelar, men regeringens budskap är att människoliv måste gå före, sa Chiles inrikesminister Rodrigo Delgado på en presskonferens.

Det finns ännu inga uppgifter om att någon kommit till skada under brandförloppet, som inleddes på fyra ställen samtidigt. Just hur branden uppstod har väckt misstankar om att den anlagts.

– Det gör det troligt att någon tänt på medvetet, säger en talesperson för det lokala styret till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.