Över 2000 brandmän har försökt få kontroll över branden sedan i söndags. Foto: TT

Stor skogsbrand utanför nationalparken Yosemite i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

En stor skogsbrand härjar utanför nationalparken Yosemite i Kalifornien i USA. Över 2.000 brandmän har i flera dagar försökt få kontroll över situationen, men har hittills släckt endast sju procent av den eld som nu har spridits till en yta lika stor som Stockholms kommun.

Över 2.000 brandmän har sedan i söndags försökt få kontroll över en skogsbrand utanför nationalparken Yosemite i Kalifornien. När branden närmade sig den närliggande staden Mariposa, med 1.500 hem, fick tusentals människor evakueras och statens guvernör, Jerry Brown, utlyste undantagstillstånd.

LÄS MER: TV: Se dramatiska bilderna från storbranden

Yta stor som Stockholms kommun

Under natten har branden fördubblats i storlek. Nu brinner det på 18 tusen hektar, en yta ungefär så stor som Stockholms kommun. Nyhetsbyrån Reuters skriver att brandmännen bara lyckats släcka ungefär sju procent av elden.

Växtligheten har varit stor i Kalifornien sedan det regnade ovanligt mycket i vintras. Men på grund av den extrema hettan i början av sommaren är det mycket som har torkat ut. Det är anledningen till att skogselden nu sprider sig extra snabbt, skriver The Washington Post.

– Som du kan se är det döda träd och buskar som gjort att elden spridits så fort – det är en kruttunna, sa en av brandmännen, Lucas Spillman, till CBS News.

Ingen människa skadad

Enligt Cal Fire, Kaliforniens departement för skogsbruk och brandförsvar, är det ingen som hittills har skadats. Men elden har förstört åtta byggnader sydväst om nationalparken Yosemite och kraftledningar i området.

LÄS MER: Flera kraftiga bränder i södra Europa i sommar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.