Foto: SVT

Stor vattenbrist hotar Kapstaden: ”Borde vidtagit åtgärder för många år sedan”

Uppdaterad
Publicerad

Kapstaden i Sydafrika lider av den värsta torkan på 100 år. Vattenbristen är akut och snart kan myndigheterna tvingas stänga av vattnet för invånarna i miljonstaden.

– Jag är orolig och barnen är oroliga för vad som ska hända, säger Louise Lumb.

Köerna ringlar långa vid vattenkällan i Newlands i Kapstaden. Ett bryggeri har installerat kranar på ett källflöde så att Kapstadenborna kan hämta vatten till sina hem.

Det kommunala vattnet i kranarna hemma är begränsat till femtio liter och den 12 april kan vattnet stängas av helt. 

– Jag vet inte hur jag ska klara tillvaron, säger Paul Standar som köar för att fylla en dunk med vatten.

Risk för oroligheter

Tre år utan ordentliga regn har tömt dammarna kring Kapstaden. Om inga regn kommer innan april måste myndigheterna stänga av vattnet för invånarna. Skolor, sjukhus och vissa andra inrättningar kommer att vara undantagna. 

– Om det blir en utdragen vattenkris finns det en risk för oroligheter. De som har pengar kommer att kunna köpa sig vatten, men de som inte har råd tvingas köa i timmar, säger klimatforskaren Peter Johnston.

”Borde vidtagit åtgärder för många år sedan”

Theewaterkloof dam är Kapstadens främsta källa till färskvatten. Men där vattnet borde glittra dammar sanden istället. Peter Johnston ser sig omkring över den torra dammen. 

– Jag borde stå under vatten nu. Men vattnet här ligger på under tjugo procent. Myndigheterna borde ha vidtagit åtgärder för många år sedan, säger han.

Häftig kritik har riktats mot politikerna för att inga avsaltningsanläggningar för havsvatten har installerats och för att för få brunnar har borrats.

Nu har istället mängder av vattenmätare installerats som automatiskt stänger av vattnet när dagsransonen är nådd.

”Om det blir en utdragen vattenkris finns det en risk för oroligheter” säger klimatforskaren Peter Johnston. Foto: SVT
Bilder från Nasa visar vattennivåerna i Theewaterkloof dam, Kapstadens största källa till färskvatten. Till vänster vattennivån i januari 2014 och till höger i januari 2018. Foto: Nasa

Förbereder sig för Dag Noll

Femtio liter per person om dagen får användas. Det kan låta mycket, men när disk, toalett, tvätt och matlagning räknas in blir det inte många droppar över. 

– Jag fick en chock när jag såg att min tvättmaskin, på det snålaste programmet, drar 42 liter! säger Helen Moffet som bor strax utanför Kapstaden.

Helen är en av många som nu förbereder sig på Dag Noll – dagen då vattnet stängs av. Tomten är fylld av baljor och allt vatten i stuprören tas tillvara.

– Jag tvättar mig i en balja och använder sedan det vattnet till att spola i toaletten med. Dricksvatten hämtar jag vid en källa. Tvättmaskinen ska tejpas igen, säger Helen Moffett. 

Från och med nu tvättar Helen i en frysväska. Några liter hett vatten hälls i och så tillsluter hon den. 

– De säger att trycket i kombination med temperaturen ska dra smutsen ur kläderna, säger Helen medan hon skakar frysväskan.

Helen Moffett anser att hon har en skyldighet att minska sin vattenkonsumtion. Foto: SVT

”Har alltid levt med vattenrestriktioner”

Den största omställningen blir för Kapstadens medelklassbefolkning. De är de som använder mest vatten. Och de rika förstås. 

– Som medelklassperson har jag en skyldighet att skära ner på vattnet. Jag kan ta bilen till en vattenkälla och fylla mina dunkar. Alla har inte den möjligheten, säger Helen Moffett. 

Intill ett industriområde bor Mosima Pale i en container. Han är organisk odlare och säljer grönsaker till medvetna restauranger.

För honom, liksom många andra längre ner på samhällsstegen blir omställningen inte lika stor. 

– Jag har alltid levt med vattenrestriktioner. Jag använder ungefär 25 liter om dagen från en dunk som jag fyller på vid en källa. Grönsakerna vattnar jag sparsamt med vatten från ett borrhål.

Mosima Pale säger att han alltid levt med vattenrestriktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.