Helene De Ferm, i röd jacka, tillsammans med vännerna Charlotte Verstreken, Roxane Vercruysse och Mazarine Six demonstrerar för klimatet i Bryssel. Foto: Romane HelsenVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Det är vårt enda sätt att visa vår vilja”

Uppdaterad
Publicerad

Först var de några tusen, men på bara några få veckor har klimatprotesterna i Bryssel växt till över 70 000 demonstranter – och nu sprider sig demonstrationerna över Europa.

I Schweiz, Tyskland och Belgien har det arrangerats demonstrationer för att politikerna ska lyssna. Det är studenter, som inspirerats av svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som marcherar på gatorna mot klimatförändringarna.

– Vi är trötta på att höra om hur dåligt det står till med klimatet, samtidigt som vi inte ser någon förändring från politikernas håll. Det är frustrerande att se världen smälta och bara sitta i skolan och inte kunna göra något åt det, säger 17-åriga studenten Helene De Ferm.

Hon har varit på flera av klimatdemonstrationerna som har arrangerats av unga studenter i Bryssel de senaste veckorna. Demonstrationerna är varje torsdag och istället för att gå till skolan gör ungdomarna sina röster hörda på gatorna i staden.

– Det är vårt enda sätt att visa vår vilja. Jag skulle vill gå på fler demonstrationer, men då kommer min skola att straffa mig med längre skoldagar. Jag förstår varför de gör så, men jag gillar det inte eftersom syftet med de här prostesterna är livsviktigt, säger Helene De Ferm.

Vuxna stöttar

Hon berättar att stämningen varit god under demonstrationerna.

– Ungdomar har tågat genom staden samtidigt som vuxna stått vid sidan eller gått med. De flesta är väldigt stöttande och uppmuntrar oss att fortsätta, säger Helene De Ferm.

Tror du på en förändring?

– Ja, för demonstrationerna växer för varje vecka som går. Först nu börjar vanliga människor förstå hur illa det är och jag tror att politikerna snart följer efter.

”Kommer att explodera”

Demonstrationerna är inne på sin femte vecka och de ungdomar som demonstrerar blir bara fler.

– Först var vi bara några tusen, men nu är vi över 70 000. Det håller definitivt inte på att dö ut utan det växer och blir större. Nu kommer också alla universitetsstudenter, som tidigare varit upptagna med att skriva prov, att ansluta. Det kommer att explodera, säger Helene De Ferm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer