Marine Le Pen ser ut att gå vidare till nästa valomgång i Frankrike, och kan bli landets nästa president. Foto: TT

Stora partierna ratas – osäkra väljare i Frankrikes presidentval bäddar för rysare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sällan har ett franskt presidentval varit så svårt att förutse. Avståndet mellan de fyra främsta kandidaterna är hårfint och väljarna är osäkra på hur de ska rösta. Men det ser ut att bli högerpopulisten Marine Le Pen och liberalen Emmanuel Macron som går vidare till en andra valomgång den 7 maj.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Opinionssiffrorna visar på bara några procents skillnad mellan kandidaterna så det kan fortfarande gå åt oväntat håll, beroende på hur många som avstår från att rösta.

LÄS MER: Det är är Macron – den unge välklädde mittenkandidaten

Presidentval i Frankrike 2017

Undersökningarna visar på att en stor del av väljarna inte har bestämt sig än och att många, kanske en fjärdedel, inte ens kommer att gå och rösta.

Marine Le Pens väljare är mycket bestämda medan Emmanuel Macrons är mer osäkra.

Tvåpartisystemet slut

De två partier som omväxlande styrt Frankrike i årtionden, Republikanerna och Socialisterna, verkar vara på väg att förlora sitt grepp om landets väljare.

Deras idéer och deras kandidater har i det här valet halkat efter ordentligt. Mer liberala, eller mer populistiska idéer på både vänster och högerkanten har lockat väljarna istället.

LÄS MER: Macron drar ifrån i sista mätningen

Republikanernas Francois Fillon som för några månader sedan var favorit i valet har efter en rad skandaler förlorat sin attraktionskraft. Och socialisternas Benoit Hamon har tappat till en mer radikal vänsterkandidat Jean-Luc Melenchon.

Lockar unga som ser EU och invandring som ett hot

Det finns tydliga tendenser till att de idéer som Nationella Frontens Marine Le Pen står för har fått ett stort genomslag bland väljarna de senaste åren.

Det är en invandringsfientlig och en EU-kritisk hållning som hon fört fram med stor tydlighet. Hon talar ofta om identitet och fransk självständighet.

TV: Frågorna det snackas om inför franska valet

Marine Le Pen är emot globaliseringen och hon vänder sig till arbetslösa och unga. Bland de unga har hon fått många anhängare, ofta de som ser både EU och en ökad invandring som ett hot mot deras framtid.

Den högerkandidat som kunde ha fångat upp en del av det här missnöjet, Francois Fillon, har förlorat i förtroende och han ses också av de unga som gårdagens politiker.

Vänsterpopulist gått framåt

Den som kan matcha Marine Le Pen i närhet till väljarna är intressant nog vänsterkandidaten Jean-Luc Melenchon som med sitt populistiska budskap gått starkt framåt den senaste tiden.

LÄS MER: Le Pens löfte i sista stora utfrågningen

Han talar till arbetarklassen, till de som är arbetslösa, till de som tidigare röstade på socialistpartiet, men som blivit besvikna under president Hollandes tid vid makten. Melenchon hoppade av socialistpartiet för att bilda ett eget parti och hans politik är betydligt mer EU-kritisk.

Självständiga kandidater

Marine Le Pen har träget arbetat för att modernisera Nationella Fronten och göra partiet mer tilltalande för en bredare väljargrupp. Hon har därmed distanserat sig från sin far Jean-Marie Le Pen som låg betydligt längre ut på högerkanten och hade anhängare med klara anti-semitiska åsikter.

Jean-Luc Melenchon har gått från att ha haft stöd av kommunistpartiet, till att lämna socialistpartiet. Han tillhör nu vänsterpartiet men ställer upp som självständig kandidat. Han är inte invandrarfientlig, tvärtom, men han vill omförhandla avtalet med EU.

Social-liberal Macron

Emmanuel Macron är den förre ekonomiministern som hoppade av den socialistiska regeringen för att ställa upp som presidentkandidat. Han startade också eget parti På Väg, och han kan beskrivas som en liberal mittenpolitiker.

Han är den enda av de fyra i täten som är EU-vänlig. Han är också kritisk mot Ryssland medan de andra tre kan beskrivas som mer positivt inställda till Moskva.

Macron är ung och oprövad men är samtidigt inte belastad av tidigare misstag som tex Francois Fillon. Han vill ge väljarna en känsla av att få något nytt, och det verkar också fungera. Enligt opinionsundersökningarna är Macron favoriten i den gastkramande valspurten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet