Journalister och aktivister håller upp bilder på den mördade Rubén Espinosa vid självständighetsmonumentet i Mexico City. Foto: TT

Stora protester efter journalistmord

Publicerad

Demonstrationer har hållits på flera håll i Mexiko efter mordet på en pressfotograf, det sjunde journalistmordet i landet i år. Delstatsregeringen i Veracruz anklagas för hans död.

Rubén Espinosa, som arbetade för flera ansedda tidningar, mördades i Mexico City sent i fredags. Fyra kvinnor som fanns i lägenheten hade också bragts om livet och samtliga hade utsatts för tortyr, skriver tidningen La Jornada.

Den 31-årige Espinosa som arbetade särskilt med sociala rörelser hade uttryckt oro för sin säkerhet och flytt från Veracruz till huvudstaden i juni.

Regeringen anklagas för korruption

Espinosa är den tolfte journalisten från den våldshärjade delstaten som mördats sedan 2011, och ytterligare tre saknas, rapporterar Los Angeles Times. Ingen har ställts inför rätta för något av morden. Guvernören Javier Duarte har kritiserats för kritiska uttalanden mot medierna och för den utbredda straffrihet som råder i delstaten. Både makthavare och företrädare för rättsväsendet anklagas för samröre med den organiserade brottsligheten.

Över 40 journalister har mördats de senaste fem åren i Mexiko, vilket gör landet till ett av det farligaste i världen för yrkeskåren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer