Polisen sprutar vatten på demonstranterna. Foto: TT

Våldsamma protester i Hamburg inför G20-möte

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationen är avblåst, men det är fortfarande oroligt på Hamburgs gator. Antalet skadade poliser har stigit till 160 stycken efter torsdagens protester. Dessutom uppges elva demonstranter vara allvarligt skadade, efter att ha fallit från en mur.

– Det är lite som i en krigszon, säger journalisten Elise Landschek.

Stora protester utbröt under torsdagskvällen i tyska Hamburg inför G20-mötet på fredag med världsledare som Donald Trump, Recep Tayyip Erdoğan och Vladimir Putin.

Omkring 13.000 personer gick ut på gatorna för att protestera. Våldsamheterna drog i gång efter att polisen uppmanat de cirka 1.000 svartklädda maskerade protesterande – det så kallade svarta blocket – att ta av sig sina maskeringar, rapporterar Reuters.

G20-mötet i Hamburg

I dag, fredag har polisen i Hamburg begärt förstärkningar från andra håll i i Tyskland till följd av gårdagens protester.

160 poliser skadade

Sammanlagt ska 160 poliser ha skadats i samband med gårdagens protester. I går rapporterade APF att de flesta hade lätta skador, och att tre vårdas på sjukhus.

Piloterna i en polishelikopter fick ögonskador då laserpekare riktades mot dem.

Elva demonstranter uppges vara allvarligt skadade efter att några av dem fallit från en fyra meter hög mur. De har förts till sjukhus, skriver AP. Sammanlagt ska 14 demonstranter ha förts till sjukhus med skador efter händelsen. 

Ikea drabbat

I stadsdelen Altona har fönsterrutor på Ikea och en bank krossats.

Ikea bekräftar att varuhuset blivit utsatt.

– Men vi tror inte att det är riktat mot oss utan av anledningen att det ligger i området för demonstrationerna. Vi stängde butiken tidigare i dag på grund av G20-protesterna och vi kommer inte att öppna igen förrän vi kan garantera säkerheten för de anställda och våra kunder, säger Jakob Holmström, presschef på Ikea Sverige.

Smällare och flaskor mot poliserna

Demonstranter ur svarta blocket kastade smällare och flaskor mot poliserna. Hamburgpolisen uppgav på Twitter att de vill skilja svarta blocket från resten av demonstrationen.

Polisen uppger att de är använt pepparspray mot demonstranterna samt att det finns brinnande föremål på gatorna. Bland annat en bil ska ha satts i brand, uppger polisen i Hamburg på sitt Twitterkonto.

Under fredagen ska flera polisbilar ha satts i brand.

Uppgifter om skadade

En dryg timme efter att demonstrationen börjat uppgav polisen att den var över, men flera timmar senare var det fortfarande oroligt på Hamburgs gator. Maskerade aktivister rapporterades under kvällen ha samlat stenar och annat material att kasta och satt eld på föremål på sidogator.

– Poliser blir fortfarande attackerade, säger en talesperson för polisen i Hamburg efter midnatt.

8.000 våldsbenägna vänsterextremister väntas

Redan nu finns 15–20.000 poliser på plats för att hålla ordning bland demonstranter.

Det är i morgon som de stora protesterna förväntas. Omkring 100.000 demonstranter väntas, och enligt tyska säkerhetsexperter bedöms omkring 8.000 av dessa vara vänsterextremistiska och våldsbenägna, skriver AFP.

Sex personer greps tidigare idag

Cirka 30 demonstrationer är föranmälda och bland arrangörerna märks anti-globaliseringsaktivister, miljöorganisationer, fackföreningar, studentföreningar och kyrkliga grupper.

LÄS MER: TV: Zombie-protest mot G20-möte i Hamburg

Redan under torsdagseftermiddagen greps sex personer för att de kastat flaskor mot poliser.

Polisen bedömer att omkring 8.000 protesterande deltog i torsdagsdemonstrationen när den inleddes sent på eftermiddagen.

Ett av aktivistnätverken bakom Välkommen till helvetet-kampanjen är Autonomous Revolutionary Nordic Alliance. Kampanjen har låtit meddela att man kommer att försöka blockera hamnen i Hamburg på fredag.

LÄS MER: Trump till Ryssland: Sluta med fientligheten mot Ukraina

När TT träffade polisen i Hamburg under fredagen så kunde de inte svara på om det var en lugn fredag som väntar Hamburgs invånare.

-Om vi visste det. Det kan jag så klart inte säga. För tillfället har vi demonstrationer i innerstaden.

Säkerheten på G20-mötet, där världens politiska höjdare befinner sig, är rigorös. Omkring 20 000 poliser har kallats in och helikoptrar och drönare ska övervaka protesterna. En tillfällig arrestlokal har satts upp, med kapacitet för 400 gripna.

Elise Landschek, journalist på public service-mediebolaget Norddeutscher Rundfunk säger till TT att det är polisbilar och helikoptrar överallt.

-Det är en oerhört konfrontativ stämning, även från polisen. Personligen har jag inte sett en så spänd situation i Tyskland förut, säger hon.

Hon tror att den aggressiva stämningen till viss del återspeglar den ovanligt spända situationen i världspolitiken.

-(USA:s president) Donald Trump är här, (Turkiets president) Recep Tayyip Erdogan är här, alla stora världsledare är här. Och det finns förstås många människor som inte är nöjda med deras politik.

Fakta: G20 samlar världens största ekonomier

G20-mötet i Hamburg pågår 7–8 juli.

De permanenta medlemmarna är: Sydafrika, Kanada, Mexiko, Argentina, Brasilien, Kina, Japan, Sydkorea, Indien, Indonesien, Saudiarabien, Ryssland, Turkiet, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien, Australien, USA och EU.

Initiativet till gruppen togs 1999 som en reaktion på finanskrisen i Asien.

Sedan 2008 har det hållits årliga toppmöten, då medlemsländernas ledare har deltagit. Värdskapet växlar mellan länderna.

Församlingen har ingen formell beslutskraft, men mötena utmynnar i gemensamma riktlinjer för medlemsländerna.

Källor: Globalis, g20.org, Ritzau

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

G20-mötet i Hamburg

Mer i ämnet