Tusentals människor deltog i demonstrationer runt om i Indien, efter två uppmärksammade våldtäkter. I ett av fallen dödades en 8-årig flicka. Foto: TT

Stora protester i Indien – efter uppmärksammade våldtäktsfall

Uppdaterad
Publicerad
På flera platser i Indien har tusentals människor protesterat mot sexuellt våld. Protesterna blossade upp efter två uppmärksammade våldtäktsfall – där flera poliser och en politiker från Indiens styrande parti arresterats.

Demonstranter tog till gatorna i flera indiska städer, däribland New Delhi och Bombay, under söndagen, rapporterar nyhetsbyrån AP. De krävde ett stopp för sexuellt våld och att den indiska regeringen skyndsamt åtalar de skyldiga i två uppmärksammade våldtäktsfall.

8-åring mördad

Ett av fallen rör en 8-årig muslimsk flicka som våldtogs och mördades i delstaten Jammu och Kashmir i januari. Åtta personer har gripits, däribland fyra poliser, skriver the Guardian.

Jammu och Kashmir är Indiens enda delstat med en muslimsk majoritet. Enligt the Guardian är samtliga gripna hinduer och det finns en oro för en ökad spänning mellan folkgrupperna.

Två lokala politiker från premiärminister Narendra Modis parti Bharatiya Janata Party, BJP, har tvingats avgå, uppger Aljazeera. Det efter att ha deltagit i en protest till stöd för de gripna männen, annordnad av lokala hinduiska grupper.

Lokal politiker gripen

I det andra fallet har en lokal politiker från BJP gripits. Mannen anklagas för att ha kidnappat och våldtagit en 17-årig flicka i delstaten Uttar Pradesh. Under lördagen arresterades även en medhjälpare till politikern, skriver the Guardian.

Den misstänka våldtäkten ska ha ägt rum i juni 2017 men det var först efter att den 17-åringa flickan försökt ta livet av sig den 8 april som fallet togs upp i nationell media och polisen inledde en utredning, skriver Aljazeera.

Väckt stor ilska

De båda fallen har fått stor uppmärksamhet i indisk media den senaste veckan och väckt stor ilska runt om i landet. Protester har satt press på premiärminister Narendra Modi, då hans parti BJP anklagas för att ha försökt skydda lokalpolitikern.

På fredagen lovade Narendra Modi att rättvisa skulle skipas i de båda fallen.

Våld mot kvinnor ökar

Våldsbrott mot kvinnor ökar i Indien enligt AP. Trots att hårdare lagar infördes 2013 efter massiva folkliga protester då en ung kvinna avled efter en gruppvåldtäkt i new Delhi 2012.

Bland annat höjdes maxstraffet för våldtäkt till 20 års fängelse, och stalking och trafficking kriminaliserades.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer