Stora protester i Turkiet mot barnsexlag

Uppdaterad
Publicerad

I Istanbul gav sig tusentals människor ut på gatorna för att markera sitt missnöje mot ett kontroversiellt lagförslag som Erdogan-regeringen lagt fram. Även Unicef är oroat av förslaget, som innebär att män som har sex med barn kan slippa fängelse.

Tusentals människor samlades på lördagen i Istanbul för att protestera mot ett kontroversiellt lagförslag som innebär att män haft sex med barn slipper straff förutsatt att det inte skett ”under hot eller tvång eller annan begränsning av samtycke” och om de gifter sig med sina offer.

Vägrar tiga

– Vi kommer inte att tiga. Vi kommer inte att lyda. Dra tillbaka lagförslaget omedelbart, skrek demonstranterna.

Kvinnor höll upp plakat med texter som ”#AKP bort med händerna från min kropp” – en hänvisning till president Recep Tayyip Erdogans parti som lagt fram lagförslaget.

Oppositionen, kändisar och även en organisation där Erdogans dotter är viceordförande har slagit larm om förslaget, som snart ska upp till en andra omröstning i parlamentet. Kritikerna anser att den turkiska regeringen uppmuntrar till våldtäkt på barn.

FN-kritik

FN:s barnfond Unicef uttryckte på lördagen ”djup oro” över lagförslaget.

– De här förkastliga formerna av våld mot barn är brott som bör bestraffas som sådana och i alla fall ska barnets intressen vara förhärskande, sade talesmannen Christophe Boulierac.

Den legala åldern för samtycke är från 18 år men det är vanligt med barnäktenskap i Turkiet. Regeringen hävdar att den försöker komma åt den sedvänjan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.