Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I mångmiljonstaden Sao Paolo protesterade tiotusentals människor mot Brasiliens sittande president Jair Bolsonaro. Foto: Reuters

Stora protester: ”Skäms över Bolsonaro”

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationer har hållits över hela Brasilien, med krav om att presidenten Jair Bolsonaro ska ställas inför riksrätt.

I São Paulo deltog tiotusentals människor i protesterna på paradgatan Avenida Paulista.

Folksamlingarna har i huvudsak bestått av vänstergrupper och fackförbund som står bakom den tidigare presidenten Lula da Silva, men också av mer mittenorienterade grupper som i första hand anser att Bolsonaros bitvis högerextrema åsikter utgör ett hot mot den brasilianska demokratin.

Merparten av kritiken riktas mot Bolsonaros hantering – eller enligt demonstranterna icke-hantering – av pandemin. I absoluta tal har bara USA förlorat fler liv i covid-19 än Brasilien.

600 000 döda

– Bolsonaro drar skam över Brasilien utomlands, och är ansvarig för att 600 000 brasilianare mist livet (i pandemin), sade Ciro Gomes från socialdemokratiska PDT som kom trea i det senaste presidentvalet.

– Att kräva ett riksrättsåtal och fängelse för den brottsling som styr oss är helt nödvändigt så att vi återigen kan diskutera det som är viktigt, sade Gomes vid aktionen i Rio de Janeiro.

Brasilianska medier listade demonstrationer i 24 av 27 delstater. Mångmiljonstaden São Paulo hade en av de största, med tiotusentals människor på paradgatan Avenida Paulista.

Lula favorit

Fler än 100 riksrättsmotioner har inkommit i parlamentets underhus deputeradekammaren, men dess regeringsallierade talman har valt att lämna samtliga därhän. Brasiliens högsta domstol har beordrat flera utredningar av presidenten.

Ex-presidenten Lula da Silva, som liksom Gomes tillhör vänstersidan i brasiliansk politik, är klar favorit inför nästa års presidentval.

Jair Bolsonaro har sedan en tid tillbaka anklagat valmyndigheten för att redan ha börjat rigga valet emot honom. I början av september samlade han omkring 125 000 anhängare till demonstrationer för hans sak i huvudstaden Brasília och i São Paulo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer