Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”För oss gör det väldigt ont att se” säger campingägaren i Surnadal – se hur ovädret slog till i en av de värst drabbade kommunerna i Norge. Foto: SVT

Stora skador efter norska ovädret: ”Fuktskador och ödeläggelse”

Uppdaterad
Publicerad

Bortspolade vägar, översvämmade hus och jordskred. Ovädret Gyda har orsakat stora skador i Mellannorge.

– Man känner mig maktlös, säger den drabbade campingägaren Gerard Grewe.

Natten till torsdagen drog ovädret Gyda in över över mellersta Norge. Skyfall, stormbyar och snabb snösmältning ledde till översvämningar och jordksred vilket orsakat omfattande materiella skador. En handfull större vägar förstörts och blivit oframkomliga, bland annat E14 och E39.

Därtill har många byggnader fuktskadats. Enligt NRK hade 600 skadeanmälningar redan inkommit till försäkringsbolagen på fredagen.

En av de som drabbats är campingägaren Gerard Grewe i Surnadal.

– Det är många hus och husvagnar som står under vatten, och vi räknar med stora, stora fuktskador och ödeläggelse, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Inte stabilt än

På flera håll har boende evakuerats på grund av ras- eller översämnignsrisk. Evakueringarna fortsatte under natten itill fredag då 47 personer tvingades lämna sina hem i Stjördal kommun, på grund av risken för jordskred.

Vid 22-tiden på torsdagen var ovädret över, men risken för jordskred kvarstår, enligt den norska vatten- och energimyndigheten NVE.

– Det är inte stabilt i terrängen än. Det var tid för vattnet att tömmas och frysa till igen, säger Brigt Samdal vid NVE.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer