Bråkiga holländare som stör sina grannar kan tvingas hållas isolerade utanför stan i flera månader. Foto: Scanpix

Störande holländare tvångsflyttas till baracker

Uppdaterad
Publicerad

Amsterdams borgmästare vill isolera stadens bråkstakar genom att flytta dem till särskilda värsting-områden, byggda just för detta ändamål. Först efter sex månaders polisövervakning ska de tillåtas tillbaka in i samhället.

Enligt borgmästare Eberhard van der Laan kommer det in nära 13.000 klagomål varje år från människor i Amsterdam som blir störda och skrämda av sina grannar. I staden satsas det årligen 1 miljon pund på att tackla problemet men trots detta är det oftast offren som till slut tvingas flytta på sig efter lång tid av skrämsel och hot.

– Den här världen är upp och nedvänd, sa borgmästaren i ett uttalande den 3 december.

Under 24-timmars övervakning

Van der Laan hoppas nu att det kontroversiella förslaget ska förändra situationen och har utsett ett särskilt team med uppgift att identifiera bråkstakarna. Det rör sig om individer eller hela familjer som under lång tid stört eller skrämt sina grannar, och om deras beteenden inte förbättras så riskerar de alltså nu att tvångsflyttas till barackbostäder placerade i utkanten av staden.

I barackerna ska ligisterna vara under ständig övervakning av polis och socialtjänst till dess att de lär sig att uppföra sig igen, enligt Huffington Post.

– Vi har lärt oss från det förflutna att ett bostadsområde kan klara av att ha en ”problemfamilj” i närheten, men om många sådana bor nära varandra så brukar situationen eskalera, sa Bartho Boer som är talesperson för borgmästaren i ett uttalande.

Småskaliga försök pågår redan i landet

Programmet ska enligt planerna inledas redan i januari men redan nu pågår det mindre försök runt om i Holland. Förslaget liknar det förslag som extremhögerpolitikern och anti-islamisten Gert de Wilders la fram 2011 då han förslog att landets värstingar skulle hållas isolerade från staden i minst ett år.

Enligt Irish Times ska de Wilders i samband med förslaget ha sagt: ”Samla ihop allt avskum på ett ställe – och lämna vanliga människor i fred”.

Bartho Boer gick den 4 december ut offentligt och förnekade att värstingområdena skulle kunna bli ghetton fulla av okontrollerade bråkstakar.

– Syftet är att det här ska ha en avskräckande effekt, sa han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer