Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett tjugotal har avlidit efter en stor brand på en batterifabrik i Sydkorea. Foto: Reuters

Storbrand i batterifabrik i Sydkorea – fler än 20 döda

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 20 människor, de flesta kineser, har hittats döda efter en storbrand i en sydkoreansk fabrik som tillverkar litiumbatterier, uppger räddningstjänsten.

Det dröjde innan räddningstjänsten fick storbranden under kontroll och kunde gå in i fabriksbyggnaderna på måndagen, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Bränder i litiumbatterier är svåra att kontrollera med konventionella brandsläckningsmetoder.

– Eftersom det är en tillverkare av litiumbatterier bestämde vi att sprutning med vatten inte kommer att släcka branden, så vi använder för närvarande torr sand, säger brandmannen Kim Jin-Youn till nyhetsbyrån Yonhap.

President Yoon Suk-Yeol instruerade under branden myndigheter att "mobilisera all tillgänglig personal och utrustning för att fokusera på att söka efter och rädda människor".

Fabriken ägs av Aricell och ligger i Hwaseong, söder om huvudstaden Seoul. Brandorsaken är okänd.

Sydkorea är en stor batteritillverkare, bland annat av sådana batterier som används i elfordon. Litiumbatterier kan vara mycket explosiva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.