Brittiske brexitministern David Davis. Foto: TT

Storbritannien kan betala EU

Publicerad

Storbritannien kan komma att betala EU för att få tillgång till den inre marknaden efter ett brexit. – Det är så klart något vi skulle överväga, svarade brexitministern David Davis under en utfrågning i parlamentet.

Den brittiska regeringen förbereder för tillfället hur landet ska ställa sig i förhandlingarna inför ett slutligt utträde ur Europeiska unionen. En fråga som återkommit, och som särskilt det brittiska näringslivet velat få större tydlighet om, är detaljerna runt framtida tillgång till EU:s inre marknad.

På frågan från en ledamot om regeringen skulle överväga att ge någon form av bidrag till unionen för att få tillgång till den inre marknaden svarade brexitminister David Davis att den skulle det.

– Det främsta kriteriet här är att vi får bästa möjliga tillgång för varor och tjänster på den europeiska marknaden. Om man med det inkluderar det du talar om (bidrag), så är det så klart något vi skulle överväga, svarade Davis.

Senare förnekade premiärminister Theresa Mays taleskvinna att Davis uttalande skulle innebära en förändring i regeringens brexitstrategi.

– Vi vill ge bästa möjliga tillgång för brittiska företag att handla med, och verka inom, den inre marknaden samtidigt som vi tar tillbaka kontrollen över invandringen, sade Mays talesperson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer