Foto: TT

Storbritannien och EU oense om utträde

Uppdaterad
Publicerad

Relationen mellan EU och Storbritannien håller på att surna till. Medan EU vill ha en snabb brexit för att kunna gå vidare säger britter från båda sidorna att det inte är bråttom med att lämna in en ansökan.

När lyckan och besvikelsen över brexit börjar lägga sig i Storbritannien återstår de praktiska frågorna för hur ett utträde ska gå till, och framförallt när det ska ske.

I nästa vecka väntas EU börja pressa på för att få en snabb brexit, men i Storbritannien säger företrädare för både lämna- och stannasidan att det inte är bråttom att åberopa paragraf 50, som öppnar dörren för ett utträde.

– Våra partners vill göra det här snabbt och vi är pressade, men det finns ingen särskild tidpunkt vid vilken vi måste åberopa paragraf 50, säger utrikesminister Philip Hammond som ville att Storbritannien skulle stanna i unionen.

När paragrafen öppnas kommer EU och Storbritannien att börja omförhandla om nya avtal på en rad områden. I en intervju säger Hammond att det skulle vara en katastrof för landet att förlora tillgången till den inre marknaden. Samtidigt tror han inte att man kommer kunna ha full kontroll över invandringen från EU och dessutom tillgång till marknaden.

”Inte så bråttom”

Tidigare ministern Iain Duncan Smith som var för ett utträde vill att man först och främst ska bestämma hur förhandlingarna ska gå till och i går sa chefen för lämna-kampanjen, Matthew Elliott, att man kanske kommer vänta till hösten med att lämna in en ansökan om utträde.

– Vi tycker inte att det är bråttom, sa Elliott som också först vill ha informella förhandlingar om vad ett utträde skulle innebära.

– Det är bäst att låta situationen lugna sig under sommaren och under den tiden påbörja informella förhandlingar, fortsatte han.

Men andra lämna-anhängare bland de brittiska politikerna har satt 1 januari 2019 som ett lämpligt datum för utträde.

”Ingen stor kärlekshistoria”

EU-toppars kommentarer angående den så kallade skilsmässan har varit svidande. Europeiska kommissionens chef Jean-Claude Juncker hör till de mer bitska.

– Det är inte en vänskaplig skilsmässa, men det var å andra sidan inte någon stor kärlekshistoria heller, sa han.

EU har tidigare sagt att ett utträde bör ta högst två år och EU-parlamentets talesman Martin Schulz meddelade i dag att tisdag vore ett bra tillfälle för Storbritannien att lämna in en ansökan. Då ska medlemsländerna ändå träffas i ett sedan tidigare avtalt möte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet