Boris Johnson skriver i the New York Times att det nuvarande Iran-avtalet inte är perfekt, men att det inte finns något bättre alternativ. Foto: AP/TT

Storbritannien vädjar till Trump om Iranavtal

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson ber USA:s president Donald Trump att inte överge det globala kärnenergiavtalet med Iran. Det är inte perfekt, men det finns i nuläget inget bättre alternativ, skriver Johnson i en debattartikel publicerad i The New York Times, inför ett möte med amerikanska regeringsföreträdare i Washington.

Trump har hotat att dra sig ur avtalet med Iran, som ska förnyas 12 maj. Överenskommelsen förhandlades fram 2015 mellan Iran, USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina, och innebär sanktionslättnader för regimen i Teheran, i utbyte mot att landet reglerar sin utveckling av kärnenergiteknik.

Iran nekar till att man försökt utveckla kärnvapen och hävdar att landets kärnenergiprogram var för civila ändamål. Trump anser att avtalet har ”fruktansvärda brister”, vilket har lett till missnöje och oro bland USA:s allierade i Västeuropa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.