Skådespelaren Jerry Stiller som spelade Frank Costanza. Foto: Scanpix

Storhelg för julhatare

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 december är det dags att fira den sekulära högtiden Festivus, skapad 1966, men för evigt inskriven i det populärkulturella minnet efter att ha tillägnats ett Seinfeld-avsnitt 1997. Utskällning av familjemedlemmar och brottning är två av traditionerna.

Under parollen “Festivus for the rest of us” hålls högtiden dagen före julafton varje år och avsaknaden av glitter, paket och julgran är en självklarhet.  

Författaren Dan O’Keefe är mannen bakom Festivus, som firades första gången i februari 1966 och fortsatte att utvecklas under 70-talet när Dan O’Keefe gjorde research inför en kommande bok om människors behov av att dyrka astrologi, magi och det paranormala.

Det stora genombrottet för anti-jul-högtiden kom i och med Seinfeld-avsnittet ”The Strike”, som sändes den 18 december 1997.

Dan O’Keefes son Daniel var manusförfattare för komediserien och lät en av huvudkaraktärerna Georges pappa, Frank Costanza, skapa en egen högtid som reaktion på de religiösa och kommersiella elementen av jul-firandet.  

I avsnittet blandade O’Keefe minnen från barndomen med nya hittepå-traditioner, till exempel den numera obligatoriska Festivus-stången i aluminium. En stång som Google i år hedrar med ett så kallat ”påskägg” när man söker på Festivus.

Originalfirandet innehåller även en rad andra traditioner, som Daniel O’Keefe beskriver i boken ”The Real Festivus”.

”Det handlade om underligare traditioner än i Seinfeld-avsnittet. Om bekännelser till en bandspelare och brottningsmatcher mellan mig och mina bröder. Vi hade olika teman varje år. En gång hade vi en klocka i en påse, vad den skulle symbolisera var dock oklart.”

Så, hur firar man då högtiden?

1. Byt ut julgranen mot en aluminiumpåle.

Aluminiumpålen fanns visserligen inte med i O’Keefes version av Festivus, men har blivit en omistlig symbol för högtiden. För Frank Costanza föll valet på en aluminiumstång eftersom den krävde minimalt med underhåll och var fri från distraherande glitter.

2. Glöm det här med att vara glad och vänlig, var missnöjd, klaga!

En nödvändig del i firandet av Festivus hålls i anslutning till högtidsmåltiden och går under namnet ”Airing of Grievances” (vädrande av missnöje). Följer du traditionen från Seinfeld går du sonika laget runt och förklarar för familjemedlemmar och vänner på vilka sätt de gjort dig besvikna under året.

3. Måltiden.

Enligt O’Keefe finns inga speciella regler kring maten, men följer man Frank Costanzas tradition är det köttfärslimpa, spagetti, röd sås och alkoholfritt som gäller. Fickpluntor är tillåtna.

4. Brottningsmatchen.

Efter middagen är det dags för festens höjdpunkt, ”Feats of Strength” (kraftprovet) då familjeöverhuvudet utmanar en av gästerna, gärna någon av sönerna, på en brottningsmatch. Festivusfirandet pågår nu fram till att den utmanade lyckats brotta ner värden. Följer man O’Keefes original är det istället barnen i familjen som brottas med varandra.

Källor: New York Times, Time, Festivusweb, Wikipedia

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.