En väg som förbinder Costa Ricas norra och södra delar i Casa Mata kollapsade när stormen Nate, som nu uppgraderats till en orkan, drog in över landet. Foto: Juan Carlos Ulate/TT

Orkanen Nate närmar sig Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Den tropiska stormen Nate har nått orkanstyrka samtidigt som den närmar sig populära turistanläggningar i Mexiko och den amerikanska sydkusten. Minst 28 människor omkom när Nate drog in över Centralamerika.

Nate har nu uppgraderats till en orkan kategori 1, enligt det amerikanska orkancentret NHC.

Enligt prognoserna når den Mexikos Yucatánhalvön sent på fredag lokal tid, och den amerikanska sydkusten sent på lördagen eller tidigt på söndag.

Orkanen Nate

Flera skolor har stängts

Cancúns guvernör Carlos Joaquín säger att orkanen förväntas passera strax öster om halvön, men varnade för att Nate kan medföra katastrofala regnmängder. Myndigheterna har stängt skolor i sju kuststäder i väntan på ovädret.

Nate förväntas dra in över den amerikanska sydkusten sent på lördagen eller tidigt på söndag, lokal tid.

Borgmästaren i New Orleans, Mitch Landrieu, beordrar befolkningen att lämna vissa områden inför ovädret Nates ankomst. Utegångsförbud kommer att råda från lördag kväll fram till söndagsmorgonen, säger borgmästaren på en presskonferens.

”Potentiellt livshotande stormvågor”

I USA kommer stormen att medföra ”potentiellt livshotande” stormvågor på upp till två meter i vissa kustområden, enligt NHC.

Minst tretton människor har omkommit i Nicaragua sedan Nate drog in med kraftiga regn som ledde till jordskred och översvämningar. I Costa Rica är dödssiffran tio. Det råder undantagstillstånd i de båda länderna. I Honduras säger myndigheterna att tre människor bekräftats döda.

Mer än 30 människor rapporteras saknade i Centralamerika efter ovädret.

LÄS MER: Därför har orkansäsongen varit ovanligt aktiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Nate

Mer i ämnet