Svenska Ulrica Regnander bor i staden Sarasota på Floridas västkust som hotas av översvämningar.

Stormflod hotar Florida efter Irmas framfart

Publicerad

USA:s nationella orkancenter, NHC, varnar för att en så kallad stormflod riskerar att slå in över Floridas öst- och västkust under det kommande dygnet. – Det är inte säkert att det är över. I morgon blir det högt tidvatten och då ökar risken för översvämningar här, säger Ulrica Regnander som bor i staden Sarasota på Floridas västkust.

Orkanen Irma har skapat stor förödelse under sin färd genom Karibien och vidare upp genom Florida. Minst 40 personer har dött och tiotusentals lämnats hemlösa. Delar av storstaden Miami ligger under vatten och totalt beräknas sju miljoner hem och företag vara strömlösa i USA, de flesta i Florida.

Trots att Irma har avtagit i styrka, och nu nedgraderats till en tropisk storm, riskerar den fortfarande att skapa stor skada i form av översvämningar. Just Florida är särskilt utsatt på grund av dess platta topografi.

Varnar för stormflod

Stormflod uppstår när starka ihållande vindar pressar vatten från havet mot kusterna. Fenomenet skapas bland annat av orkaner, och störst blir risken i samband med att orkanens öga passerar.

– Orkaner är som ett väldigt djupt lågtryck. När ögat passerar skapas en tryckskillnad som drar vattnet till sig, de kan förflytta stora vattenmassor in mot land, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

NHC varnar nu för att havsytan på vissa håll kommer att stiga med upp till tre meter (nio fot) över marknivån. Höga vågor riskerar att göra problemen ännu större.

Värst drabbad väntas kuststräckan sydost om staden Naples bli, men varningen gäller också delar av östkusten och sträcker sig hela vägen upp längs delstaterna Georgia och South Carolina.

Faran inte över

Svenska Ulrica Regnander bor i Sarasota, på Floridas västkust. Här har orkanens öga redan passerat men det blåser fortfarande kraftiga vindar och lägenheten där hon befinner sig är strömlös sedan i söndags eftermiddag, lokal tid.

– De har varnat för översvämningar på nyheterna. Vattnet har inte trängt upp över land än, men i morgon när vi får högt tidvatten ökar risken igen, berättar hon. 

NHC har varnat för att Irma utanför Floridas kust, kan skapa vågor som är omkring 4-5 meter höga. Något som i praktiken innebär att stora områden riskerar att översvämmas med stora skador som följd.

– Det här är dessutom väldigt salt vatten vilket ställer till det ännu mer. Salt orsakar rost och korrosion på bilar och annat, säger Pia Hultgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer