Största bankkraschen i USA:s historia

Uppdaterad
Publicerad

I natt kom beskedet om att USA:s näst största sparbank, Washington Mutual kollapsat. De amerikanska myndigheterna tvångssäljer bankens tillgångar till konkurrenten JP Morgan Chase för 1,9 miljarder dollar.

Kraschen för Washington Mutual, med tillgångar på 307 miljarder dollar, är den största i USA:s historia och innebär slutet på bankens 119-åriga historia.

Tomas Flodén chefsekonom på Finans- inspektionen menar att svenska banker påverkas marginellt av Mutuals kollaps.

Lugnare för svenska bankerna

För de svenska storbankernas del verkar det dock inte föreligga några problem att finansiera sin löpande verksamhet, enligt Mattias Persson, chef för avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken.

-Det finns ett förtroende mellan aktörerna på den svenska dagslåne- och interbankmarknaden. Jag tittade på siffrorna över natten (till fredagen) och det ser helt normalt ut. Banker lånar sinsemellan och placerar sinsemellan. Här fungerar marknaden som den ska, säger Persson till TT.

Liksom andra centralbanker i världen har Riksbanken en särskild facilitet för att med extratillskott från USA:s centralbank Federal Reserve förse sin marknad med dollar om likviditetsproblem skulle uppstå. Detta har dock inte varit aktuellt än så länge, förklarar Mattias Persson.

Global marknad påverkar

-Vi har väldigt täta kontakter med bankerna, andra myndigheter och andra centralbanker för att stämma av hur läget ser ut och se om det finns något behov. Än så länge, i dagsläget, har vi inte sett någon anledning att göra något. Men det här följer vi ju på väldigt tät basis, säger han.

-Mycket är nu avhängigt av vad som händer på de globala finansmarknaderna. Kommer de att öppnas igen och hur kommer det här räddningspaketet (i USA) tas emot på de globala marknaderna. Det spelar också roll. Det påverkar våra banker i väldigt hög utsträckning, tillägger han.

Fortsatt flöde i Europas ekonomi

Den växande finansoron i världen gör att banker i allt högre utsträckning vänder sig till centralbanker för att hantera korta lån och insättningar över natten. I normala lägen använder sig bankerna av konkurrenter för att hantera dessa tillgångar.

Inför i dag svällde Europeiska centralbankens (ECB) tillfälliga kassa för bankernas insättningar till 4.248 miljarder euro, upp från 3.064 miljarder euro. Samtidigt lånade banker 2 767 miljarder euro, upp från 684 miljoner euro dygnet före.

Samtidigt meddelar USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) i dag på morgonen att man utökat de avtal om dollarlån som upprättats med ECB och den schweiziska centralbanken till totalt 150 miljarder dollar.

Fed har därmed ökat dollarlån-avtalen med andra centralbanker, inklusive Riksbanken, till totalt 290 miljarder dollar. Avtalen löper på fram till januari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.