Sidan hade nästan 700 000 följare på Facebook. Foto: TT/Faksimil

Största ”Black lives matter”-sidan på Facebook var lurendrejeri

Publicerad

Under mer än ett år samlade Facebooks största ”Black lives matter”-sida in nästan en miljon kronor från sina 700 000 följare. Men sidan var bara en simpel bluff. Dessutom påstår CNN att Facebook ska ha kontaktats om bluffen i flera månaders tid – utan att agera.

Facebooksidan var med sina nästan 700 000 följare mer än dubbelt så stor som den riktiga ”Black lives matter”-sidan.

Under mer än ett års tid arrangerade den en lång rad insamlingar till vad som påstods vara ”Black lives matter”-rörelsen i USA, men enligt en undersökning som CNN genomfört visade sig en stor del av pengarna i stället snabbt ha förflyttats till ett bankkonto i Australien.

Sammanlagt beräknas långt över 800 000 kronor ha samlats in genom sidan.

Fejk-misstankar under lång tid

Efter avslöjandet slutade e-handelsföretagen Paypal och Patreon tillåta insamlingar kopplade till sidan, men det var först efter en vecka som Facebook till slut stängde ner den.

Sidan har nu stängts ner. Foto: Faksimil

Enligt CNN hade sidan misstänkts vara fejk under flera månaders tid, och Facebook ska vid flera tillfällen ha kontaktats angående detta.

Tung kritik har under lång tid riktats mot sociala medier-företaget i, och med ökad intensitet efter Cambridge Analytica-skandalen, bland annat gällande nätjättens syn på transparens.

Under fredagen gick Facebook själva ut med ett pressmeddelande, där de beskriver åtgärder för att göra förbättra genomlysningen av stora inflytelserika sidor. Verifikation av sådana sidor kommer bli obligatorisk, och det ska enligt uppgift bli ”mycket svårare” att driva den typen av sidor med hjälp av fejkkonton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.