Kenyansk frilansjournalisten Alinoor Moulid, befinner sig i Garissa. Han beskriver läget i staden som lugnt men med med stark närvaro av polis och militär. ”Just nu är den största rädslan att fler attacker ska vara planerade”, säger Moulid. Foto: TT

”Största rädslan är fler attacker”

Uppdaterad
Publicerad

Kenya är ett land i sorg efter den hänsynslösa massakern mot ett universitet i Garissa.
Förutom de 147 som dödades i angreppet skadades även ett 80-tal personer.
– Människor har reagerat med både ilska och sorg. Det här är första gången som så många människor dödats i den här staden. Det kom som en chock för många, säger Alinoor Moulid, kenyansk frilansjournalist som befinner sig i Garissa.

Attentatet mot universitet är det värsta i landet sedan bombningen av USA:s ambassad i Nairobi 1998, som krävde 200 människoliv.

Nu beskriver Alinoor Moulid läget i Garissa som lugnt, men med stark närvaro av polis och militär.

– Just nu är den största rädslan att fler attacker ska vara planerade, säger han.

Moulid berättar att det varit relativt lugnt i staden de senaste månaderna men att återkomsten av den här typen av attacker kommer få många att lämna staden, framförallt de som kommer från andra delar av landet.

”Angriparna var urskillningslösa”

Han berättar även att han pratat med ett par studenter som låg på sjukhus med skottskador.

– De var traumatiserade och kunde inte prata särskilt länge, men de berättade att angriparna var urskillningslösa, säger Alinoor Moulid i telefon till TT.

Enligt det kenyanska katastrofministeriet har man ännu inte hittat och registrera alla studenter efter attentatet och oron är nu stor bland de föräldrar som inte lyckats få kontakt med sina barn.

– När jag hörde nyheten försökte jag ringa honom hela dagen, men han gick inte att nå. Jag är orolig, eftersom jag inte vet om han fortfarande lever, säger Ondieki Michina, vars son studerar på skolan, till tidningen The Standard.

Ibrahim Garane, som bor mitt emot skolan, var på väg till morgonbönen när de fyra angriparna öppnade eld framför honom.

– Jag trodde att de också var på väg till skolan för att be och jag blev chockad när de vände sig om och sköt ihjäl vakterna, berättar han för tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack mot universitet i Kenya

Mer i ämnet