Representanter för Kenyas hbtq-grupper efter domstolens besked. Foto: Ben Curtis / AP / TT

Stort bakslag för Kenyas HBTQ-samfund – men bara en tidsfråga innan samkönade förhållanden blir lagliga

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Domstolen som motsvarar den svenska tingsrätten dömde att lagen som kan ge 14 års fängelse för samkönat sex inte strider mot grundlagen i ett stort bakslag för hela Östafrikas HBTQ-samfund.

Liselott Lindström

Utrikesreporter

Om det funnits någon luft kvar i den lilla rättssalen fullspäckad med folk hade också den gått ur när den sista domaren talat klart.

Efter att tre domare i en och en halv timme läst upp sina motiveringar började det småningom sent på fredagseftermiddagen stå klart att de inte tänkte revidera de gamla koloniala lagarna.

Tre HBTQ-organisationer har i en flera år lång process försökt få lagen som härstammar från Kenyas tid som brittisk koloni hävd med motiveringen att den strider mot grundlagen, mot rätten till privatliv och mot yttrandefriheten. Enligt Kenyas grundlag från 2010 är alla lika inför lagen och ingen får diskrimineras.

”Köttsliga lustar”

Blir man dömd enligt lagen som förbjuder “köttsliga lustar som är emot naturen” kan man få upp till 14 års fängelse. Förra året var 15 fall i rätten, men ingen dömdes. Lagarna bidrar ändå till ett homofobt klimat., menar organisationerna som vill få dem hävda.

Kenyaner som kommer ut om sin homosexualitet blir ofta utslängda ur sina familjer, har svårt att söka sjukvård, blir mobbade av sina grannar och diskriminerade på arbetsmarknaden. Lesbiska kvinnor som våldtagits för att bli “tillrättade” blir ofta inte tagna på allvar om de försöker anmäla brott.

Enligt domstolen var de bevis som förts fram av HBTQ-organisationerna inte tillräckliga för att bevisa att diskriminering mot sexuella minoriteter förekommer.

Ökade rättigheter

Inför domen var det flera faktorer som tydde på att de skulle komma med en annan dom. I mars dömde motsvarande hovrätten att HBTQ-organisationer får registreras i Kenya i en seger för HBTQ-samfundet.

Hävandet av lagen som kriminaliserar sex mellan samkönade personer har inget politiskt stöd i Kenya, men domstolarna har också tidigare visat att de inte är under politisk styrning. Presidentvalet år 2017 förklarades av högsta domstolen vara ogiltigt och togs om på grund av oegentligheter i valprocessen.

Domen i det här fallet skulle komma redan i februari, men då meddelade domarna att de inte hunnit motivera sitt beslut tillräckligt än. Det gav hopp om att det kunde bli ett positivt utslag för HBTQ-samfundet, och under fredagen var det mycket mer människor i rätten än i februari.

Stora förväntningar

Det var kramar och regnbågsflaggor och en bubblande förväntan. Domarna började läsa upp sin dom över en timme senare än de meddelat för att det tog så länge att få in alla som ville in i salen, och ändå fick alla inte plats.

Att Indien nyligen hävde en likadan lag som också härstammade från den brittiska kolonialtiden hade också gett hopp om att Kenya kunde gå samma väg.

Men rätten var inte på samma linje, och faktum är att enligt undersökningar är en stor del av kenyanerna inte heller det. En av rättens motiveringar var också att det är emot de kenyanska värderingarna.

Bibeltolkning

Många motiverar motståndet mot homosexuella med Bibeln och säger att homosexualitet är oafrikanskt och något västvärlden försöker pracka på Afrika. Det trots att både lagarna, religionen och attityderna främst kommit med den västerländska koloniseringen.

Kenya har ändå länge varit ett andningshål för sexuella minoriteter i Östafrika. Grannlandet Uganda har lagar som hör till de striktaste i världen mot homosexuella och attityderna i grannlandet Tanzania har hårdnat på sistone.

Men i Kenya har mycket gått framåt, och inget talar för att det skulle gå bakåt bara på grund av den här domen. Bara att ett sådant här fall tas upp i rätten hade varit otänkbart för tio år sedan. Allt fler homosexuella i Kenya vågar vara sig själva och kräva att deras privatliv och mänskliga rättigheter respekteras.

Kampen fortsätter

Och kampen för HBTQ-samfudet är inte över – domen går ännu att överklaga till nästa instans, motsvarande hovrätten, och därifrån till högsta domstolen.

För vänner av symbolik gav Nairobis regniga väder ett ypperligt tillfälle för spekulation om framtiden.

Efter att domen fallit kikade en regnbåge försiktigt fram bakom molnkanten ovanför domstolsbyggnaden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.