Tidigare chefen för FBI Robert Mueller offentliggör på torsdagen FBI:s utredning kring Trumpkampanjens påstådda kopplingar till Ryssland. Foto: Jon Elswick/AP/TT-Yuri Gripas/Reuters/TT

Stort intresse när Muellers utredning släpps

Publicerad

I dag släpps den, särskilde åklagaren Robert Muellers rapport om utredningen av otillbörlig rysk påverkan på det amerikanska presidentvalet 2016. Trots att utredningen slår fast att inga bevis finns för att Trumps kampanj samarbetade med ryssarna vittrar presidentens politiska motståndare blod.

Vid 15.30 på torsdagen, svensk tid, offentliggörs rapporten. Intresset för offentliggörandet är mycket stort, särskilt bland kongressens demokrater som i materialet hoppas kunna hitta graverande information om presidenten och hans inre krets.

Kan leda till långa rättsliga tvister

Tidigare har justitieminister William Barr släppt en fyra sidor lång sammanfattning av Muellers rapport, i vilken slås fast att inga bevis finns för att Trump-kampanjen samarbetade med ryssarna.

Rapporten har redigerats för att ta bort känsligt underrättelsematerial, uppgifter som kan användas i andra pågående rättegångar samt information som inkräktar på privatlivets helgd för personer i utredningens periferi.

Kräver oredigerad version

Demokraterna har redan gjort klart att de inte kommer att nöja sig med en redigerad version av rapporten.

Redan har steg tagits för att försöka tvinga justitieminister Barr att offentliggöra en oredigerad version. Frågan kan leda till månader av juridiska tvister.

Demokraterna kräver att Robert Mueller själv vittnar inför kongressen om rapportens slutsatser.

Kontakter med ryssar

Särskilt intresse kommer att riktas mot frågan om varför så många personer i Trump-kampanjen hade kontakter med ryssar under presidentvalskampanjen 2016. Och varför så många av dessa antingen ljög för de federala utredarna eller sa att de inte mindes mötena.

En annan fråga i fokus är den om Donald Trump har försökt försvåra utredningen, och därmed gjort sig skyldig till brott. Enligt Muellers rapport kan det inte slås fast att det skett, men heller inte avfärdas.

Trump brottsmisstänkt

President Trump utreds fortfarande för separata brott. Han misstänks bland annat ha betalat pengar under sin valkampanj för att tysta kvinnor han haft sex med och på så vis undvika en skandal.

Samtidigt har kongressens demokrater startat en rad utredningar mot presidenten som hotar att kasta sina skuggor över presidentens återvalskampanj som drar igång nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer