Foto: AP

Stort mässlingsutbrott i USA oroar

Uppdaterad
Publicerad

Mässlingsutbrottet började i december på nöjesparken Disneyland i Kalifornien, men har nu spritt sig till minst sex amerikanska delstater plus till Mexiko. Sammanlagt 68 bekräftade fall har rapporterats till den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, uppger CNN.

Enligt CDC är de smittade mellan 10 månader och 57 år, och ytterst få av dessa har haft något vaccinationsskydd, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Rädsla för vaccin bidrar till spridning

Oron är stor hos amerikanska hälsovårdsmyndigheter att smittspridningen är ett resultat av en trend på senare år att inte vaccinera sina barn. Anledningen tros vara en ihärdig villfarelse som bitit sig fast de senaste decennierna och som säger att mässlingvaccin kan leda till autism hos små barn. En i princip helt enig forskarvärld har sedan länge avvisat en sådan koppling.

Flertalet konstaterade fall är kopplade till Disneyland och CDC rekommenderar nu att personer som har barn under tolv månader som inte är vaccinerade bör hålla sig borta från nöjesparken. Har man däremot ett fullgott skydd ska det inte vara några problem att besöka parken.

Mässling mycket smittsam

Mässling är en mycket smittsam sjukdom som orsakas av virus. Sjukdomen kan orsaka allvarliga komplikationer och kan bland annat leda till hjärnhinneinflammation och lunginflammation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.