Stränga strandregler sår split mellan belgare: ”Är diskriminering”

Publicerad

Trots krav på avstånd befaras stor trängsel befaras på många av Europas stränder i sommar. I Belgien kommer man därför tvingas förboka plats på vissa stränder. Ett förslag som kan stänga ute belgare som inte har boende vid kusten.

– Jag tycker det är diskriminering mellan belgare. Också de som bor i Bryssel måste kunna få njuta av strandlivet för de har ju betalat skatt, säger Fréderic Torressan som driver en strandterrass i Knokke.

Problemet är att belgarna som det ser ut nu inte kommer få semestra utomlands i år, vilket många brukar göra. Drygt 11 miljoner belgare har tillsammans knappt 7 mil kust.

Coronapandemin

Borgmästaren: ”Får inte plats för alla belgare”

Borgmästaren i största kuststaden Oostende planerar ett bokningssystem av strandplats där de som bor i kommunen, äger sommarboende eller hyr hotellrum får förtur. Vilket minskar chansen för dagsbesökare att få bada i sommar.

– Det finns inte plats för alla belgare att komma till kusten. Kusten är för liten. Om vi har plats för 30 000 efter ha vidtagit åtgärder och 50 000 vill komma så måste vi ha ett bokningssystem, säger borgmästaren Bart Tommelein till SVT Nyheter och fortsätter:

– Om folk kritiserar detta så får de istället säga hur vi ska läsa det på ett annat säkert sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet