Foto: TT

Strejk fortsätter – Grekland drunknar i sopor

Uppdaterad
Publicerad

Några av Greklands populära turistorter och huvudstaden Aten svämmar över i sopor. Sophämtningen har uteblivit då sophämtare strejkar sedan i måndags.

Fyra dagars utebliven sophämtning i Aten och flera andra turistorter i Grekland börjar märkas av. Sophögarna på gatorna har vuxit sig till stora berg, och förvandlats till illaluktande hinder för invånare och semestersugna turister att ta sig runt.

Huvudstaden Aten är hårt drabbat där välbesökta turistattraktionen såsom Akropolis inte är något undantag.

Har gått ut i strejk

Den uteblivna sophämtningen har pågått sedan i måndags då fackförbundet POE-OTA gick ut i strejk. Bland annat har sopbilarna hindrats från att köra in i de sopdepåer som finns, rapporterar BBC.

På torsdagen eskalerade strejken. Sopor brändes och färg kastades på inrikesdepartementets byggnad i Aten. Tårgas användes av kravallpolis för att hindra demonstranterna från invadering av byggnaden.

Kräver fast anställning

Strejken rotar sig i konflikten om 10.000 kommunanställda sophämtares anställningskontrakt. Kontrakten löper ut och fackförbundet POE-OTA kräver att samtliga kontrakt ska förnyas och att samtliga ska bli fast anställda.

Inrikesminister Panos Skourlet lovade till en början att så skulle ske, men drog sedan tillbaks löftet. 

Värmen väntas stiga

Samtidigt som strejken fortsätter ligger stora mängder övergivna sopor och degar i 32-gradig värme – en värme som väntas stiga till helgen.

Atens stad har uppmanat dess invånare och företag verksamma i staden att inte lämna soporna ute på gatorna – för stadsbildens skull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.