Flanderns miljöminister Joke Schauvliege måste lämna sin post efter att hon felaktigt kritiserat studenternas protester. Foto: Wiktor Nummelin / TT, Thierry Roge/AFP/TT

Strejkande elever fick minister att avgå

Publicerad

Flanderns miljöminister Joke Schauvliege påstod att skolever som strejkar för klimatet i Belgien är manipulerade. Men uttalandet var felaktigt och nu tvingas hon att avgå.

Tiotusentals elever har i snart fem veckor klimatstrejkat på flera håll i Belgien. I Flandern har miljöminister Joke Schauvliege fått ta emot stor del av kritiken eftersom studenterna tycker att hon inte gör tillräckligt för att rädda klimatet.

I ett tal i helgen sade hon att elevernas klimatstrejk inte kom från dem själva, utan att det manipulerats av krafter som vill få henne avsatt. Hon lade också till att den informationen kom från belgiska underrättelsetjänsten – ett påstående som hon sedan fick ta tillbaka.

– Uttalandet var inte riktigt. De senaste veckorna har jag sovit lite och frustrationen har tagit över. Jag är en människa och jag kan göra fel, sade hon i en intervju med Flanderns Radio 1, rapporterar Le Soir.

”En komplimang”

En av initiativtagarna till demonstrationerna är 17-åriga Anuna De Wever. Hon säger att hon skrattade när hon först fick höra ministerns uttalande, rapporterar tidningen De Standaard.

– Jag tycker närmast det är en komplimang, för på ett sätt gör det oss stora, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.