Den anställda på koppargruvan Escondida har röstat för strejk. Arkivbild. Foto: TT

Strejkbeslut i världens största koppargruva

Uppdaterad
Publicerad

Med förkrossande majoritet – 2 164 röster för visavi elva röster mot – har fackföreningen i världens största koppargruva, chilenska Escondida, beslutat att gå i strejk. Oro väcks nu om höjda världsmarknadspriser på koppar.

Den internationella gruvjätten BHP har i ett sista försök att avvärja strejken begärt statlig medling. Om den inte resulterar i en överenskommelse är det fritt fram för de anställda att lägga ned arbetet.

”Vi hoppas att den här tydliga omröstningen är den väckarklocka som BHP behöver för att inleda konstruktiva samtal, om företaget vill undvika en utdragen konflikt som kan bli den mest kostsamma i landets fackliga historia”, skriver fackföreningen i ett uttalande.

Facket begär en engångsbonus som belöning för gruvarbetarnas insatser under pandemin, samt bidrag till utbildning för anställdas barn.

Kan pressa upp priserna

2017 strejkade Escondidas gruvarbetare i 44 dagar. Konflikten var den längsta i den chilenska gruvnäringens historia och kostade ägaren motsvarande 6,3 miljarder kronor.

Chile är världens största kopparproducent och står för 28 procent av den globala produktionen.

En utdragen strejk skulle slå mot den redan bristande tillgången på koppar i världen och ytterligare pressa upp de redan höga priserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.