Proster mot att Spaniens regering vill skärpa rätten till aborter. Foto: TT

Strid om abort i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Socialisterna försöker stoppa lagförslag som bara tillåter om kvinnans liv är i fara eller om hon blivit våldtagen.

Det spanska socialistpartiet PSOE kommer att göra vad det kan för att stoppa planerna på en strängare abortlag, deklarerade partiets ”nummer två” Elena Valenciano på lördagen. Kritikerna anser att skärpningen för Spanien 30 år tillbaka i tiden. Valenciano hävdar enligt spanska medier att det gör Spanien till ”europeiskt undantag”.

Hotar liv

I fredags ställde sig regeringen, konservativa Partido Popular, bakom ett förslag som går ut på att abort bara ska tillåtas om kvinnans liv är i fara eller om hon har blivit våldtagen. Förslaget har fått namnet ”Gallardón-lagen” efter justitieministern Alberto Ruiz-Gallardón.

Socialisternas införde fri abort före den 14:e graviditetsveckan 2010. Konservativa Partido Popular som länge varit nära förknippade med katolska kyrkan när det gäller moral- och sociala frågor gjordet just aborter till en av deras profilfrågor vid förra valet. Justitieministern menar att det behövs ett bättre skydd för både kvinnorna och de ofödda barnen.

Läkare kan vägra

Ändringen av lagen måste godkännas av i parlamentet men att den nu har regeringens stöd betyder att den är näst intill garanterad att gå igenom.  Enligt lagförslaget måste kvinnor som vill genomgå abort få stöd från två läkare som sen inte får genomföra proceduren.

– Läkare har rätt att vägra genomföra en abort av samvetsskäl, enligt Ruiz-Gallardón. 

Enligt Francisca Garcia från Organisation för godkända abortkliniker, som representera en klar majoritet av klinikerna i Spanien, hade nästan 100.000 av de 118.000 aborter som genomfördes förra året varit olagliga med den nya lagen.

”Svikit andra löften”

Justitieministern har hänvisat till att lagändringen är kopplad till vallöften, men kritikerna menar att de svikit de flesta andra löften som att inte höja skatten och att inte sänka pensionerna i kampen för att komma till rätta med landets stora ekonomiska problem.

Enligt Francisca Garcia från Organisation för godkända abortkliniker, som representera en klar majoritet av klinikerna i Spanien, hade nästan 100.000 av de 118.000 aborter som genomfördes förra året varit olagliga med den nya lagen.

Grupper som förespråkar kvinnors rättigheter uppmanar alla kvinnor oavsett partitillhörighet i parlamentet att rösta nej till lagförslaget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.