Foto: SVT

Strid om jordbruket i Norge

Publicerad

Jordbrukspolitiken blir en het stridsfråga i det norska valet. De båda partierna längst till höger, Fremskrittspartiet och Höyre, vill minska det generösa stödet från staten.

Fremskrittspartiet vill skära ned med cirka en tredjedel, omkring sju miljarder. Höyre vill minska med 1,5 miljard. Om det blir en borgerlig valseger ,vilket verkar troligt just nu, kan jordbruket i Norge drabbas av en kraftig bantning.

De svenska bönderna får drygt 8 miljarder i stöd från EU varje år. Norrmännen med mycket mindre åkerareal får mer än dubbelt så mycket, cirka 20 miljarder. Med höga tullar ochett så kallat skärmningsstöd ligger de norska matpriserna 30 procent högre än de svenska. Bland annat chockhöjde Norge i vintras tullarna på vissa ostsorter med uppåt 240 procent.

Levande landsbygd

Det har länge rått samstämmighet i Norge om jordbrukspolitiken. Den syftar till att öka självförsörjningen och ska också bidra till en levande landsbygd. Politiken har också varit framgångsrik. I Norge är bebyggelsen spridd över hela landet. Avfolkningen har inte gått lika hårt fram som i Sverige tack vare jordbrukspolitiken.

Stödet är högre till jordbruk i det karga Nordnorge. En bonde som har ett 100-tal mjölkgetter beräknas få en årsinkomst på 370 000 norska kronor. Med 22 kor beräknas ett årsverk ge 340 000 kronor.

Knut Aaulan har en gård med 200 mjölkgetter i Lofoten. Han driver den tillsammans med en granne. Mjölken levereras till mejeriet men gården har också ett eget ysteri och en trädgård där man odlar örter.

– Vi är sju personer som arbetar på gården och två av oss håller på med getdriften, säger Knut Aaulan.

Aaulan menar att det är omöjligt för Norge att rationalisera jordbruket som i Sverige. Endast 3,5 procent av marken är uppodlad och det finns inga stora slättområden.Smågårdarna måste få stöd för att det ska finnas något jordbruk.

Vill värna stödet

Det norska Centerpartiet satsar hårt på att profilera sig i valrörelsen. Centern sitter i regeringen och har fått kritik från bönderna för att inte ha slagits tillräckligt hårt för dem.

– Den norska produktionen av mat måste öka och jag är glad över att närodlat ser ut att bli alltmer populärt, säger centerledaren regionminister Liv Signe Navarsete till SVT.

Även Socialistiskt Venstreparti vill öka skydda norskt jordbruk.

– Vi måste hålla höga tullar säger Audun Lysbakken som är SV:s ledare.

Kristelig Folkeparti som hoppas komma med i en ny borgerlig regering vill också slå vakt om jordbruket.

– Norge är kallt, vått och brant. Jordbruket är alltför viktigt för att vi bara ska räkna kronor och ören, säger Knut Arild Hareide, partiledare i Kristelig Folkeparti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.