Unga regimtrogna soldater i det krigshärjade al-Hudaydah i Jemen Foto: Nariman El-Mofty, AP / TT

Strider kring hamnstad i Jemen – trots eldupphör

Uppdaterad
Publicerad

Nya flygangrepp och strider skakar utkanterna av den rebellhållna hamnstaden al-Hudaydah i Jemen.

Totalt har minst 29 stridande, varav 22 från Huthirebellernas sida, dödats i provinsen med samma namn under natten till söndagen, uppger en källa inom de regeringstrogna styrkorna. Sju rebeller togs till fånga under en attack i distriktet al-Durayhimi, omkring två mil söder om al-Hudaydah, tillägger källan.

En invånare i staden vittnar över telefon om att sammandrabbningarna varit hårda och att ljudet av stridsflyg kunde höras hela natten fram till omkring klockan FEM på morgonen lokal tid.

Krisen i Jemen

Bara dagar efter eldupphör

Huthirebellerna anklagar i ett uttalande regeringssidan för att ha riktat eld mot bostadsområden i al-Hudaydah (Hodeidah).

Striderna kommer bara dagar efter att det eldupphör som förhandlats fram på Johannesbergs slott utanför Rimbo trädde i kraft. Enligt uppgörelsen ska också båda sidor dra tillbaka sina styrkor från den viktiga hamnstaden. Överenskommelsen har beskrivits som det viktigaste steget hittills mot att mildra den förödande konflikten i landet, där stora delar av befolkningen lider av svår hungersnöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet