Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I veckor har staden Sievjerodonetsk och grannstaden Lysychansk utsatts för hårda strider. Se bilder från gatustriderna i klippet ovan. Foto: AP Photo/Oleksandr Ratushniak

Striderna i östra Ukraina intensifieras

Publicerad

Striden om regionen Luhansk i östra Ukraina blir allt hårdare. I centrum står staden Sievjerodonetsk, där de senaste dagarna beskrivs som de blodigaste sedan kriget inleddes.

– Alla vill förmodligen evakuera nu, men hittills har det inte funnits någon sådan möjlighet, säger stadens guvernör Serhij Hajdaj.

Staden ses som strategiskt viktig för kontrollen av regionen Luhansk, ett viktigt mål för Ryssland.

I veckor har staden utsatts för attacker, men de senaste dagarna har sammandrabbningarna intensifierats med hårda gatustrider.

Kriget i Ukraina

På lördagen började en kemisk fabrik, en av Europas största, brinna i striderna efter en oljeläcka.

Hundratals civila sägs ha tagit skydd i fabrikens skyddsrum. Det är oklart om det fortfarande brinner, men regionens guvernör säger att Ukraina fortfarande kontrollerar det industriområde i staden där fabriken ligger, rapporterar Reuters.

Ny frontlinje

Guvernören medger dock att Ryssland kontrollerar stora delar av staden och att det kan vara bara dagar bort innan de försöker ta hela Sievjerodonetsk.

Även grannstaden Lysychansk är utsatt för hård beskjutning. Och en högt uppsatt källa inom det amerikanska försvaret säger till Washington Post att hela regionen Luhansk kan vara under rysk kontroll inom några veckor. Då kan en ny frontlinje skapas som kan bestå under en längre tid, skriver tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet