Studenten Abinubli testar Kinavaccinet: ”Jätterädd”

Uppdaterad
Publicerad

Studenten Abinubli Tariswafi Mawarid från Indonesien testar frivilligt ett av de kinesiska vaccin som ska hjälpa till att hejda coronapandemin. Hör honom berätta om oron för biverkningar, och om varför han känner sig tvungen att ställa upp.

– Jag är övertygad om att det här är för allas bästa, berättar han själv i veckans Utrikesbyrån.

Abinubli är knappast ensam om att uppleva coronapandemin som frustrerande, han har sett vänner och släktingar förlora jobb och inkomst. Många har avlidit, ännu fler har blivit sjuka. Men inte alla ställer upp som testperson för något av de vaccin som internationellt tas fram, vaccin som vissa experter uttryckt oro om.

– Jag är såklart jätterädd, ärligt talat, för biverkningarna. Kinesiska produkter har inte så gott rykte i Indonesien, säger han men tillägger att han tror att ett vaccin är den enda lösningen.

Missa inte SVT:s Utrikesbyrån som denna vecka tar sig an kapplöpningen mot ett coronavaccin och Kinas särskilda roll i utvecklingen. Se hela programmet här på SVT Play från 19.00 och i SVT2 21.45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.