Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är en simulering av vad som kan vara det tyngsta djuret någonsin. Foto: Reuters

Studie: Nyupptäckt val kan vara det tyngsta djuret någonsin

Uppdaterad
Publicerad

En forntida val som upptäckts i Peru kan vara det tyngsta djuret någonsin – och därmed puttat ner blåvalen från toppen. Det enligt en färsk studie, rapporterar CNN.

Blåvalen har länge haft titeln som världens största och tyngsta djur, men nu kan forskare ha upptäckt fossiler från en enorm val som visserligen var kortare än blåvalen men som vägde mycket mer. Valen som upptäckts är en art som simmade längs kusten i Peru för mer än 37 miljoner år sedan och heter Perucetus colossus.

Valen har en uppskattad kroppsmassa på 85 till 340 ton, vilket överstiger blåvalens kroppsmassa, säger paleontologen Giovanii Bianucci, en av forskarna bakom studien, som publicerades på onsdagen i den vetenskapliga tidskriften Nature.

”Extremt tätt och kompakt ben”

Skelettet av Perucetus, bestående av 13 kotor, fyra revben och ett höftben, uppskattas vara 17 till 20 meter långt. Benen ska enligt forskarna bestå av ”extremt tätt och kompakt ben”.

Tyngden och storleken på den forntida valen kan enligt forskarna bero på evolutionära anpassningar till miljön i grunda och upprörda kustvatten, där ett särskilt tungt skelett kan ha fungerat som en slags ”ballast” för stabilitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.