Hermes Gadelha hoppas att upptäckterna kan utveckla forskningen kring fertilitet och reproduktion. Foto: polymaths-lab.com

Studie: Spermier simmar inte som vi trott – de rör sig som uttrar

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid universitetet i Bristol utmanar nu den mer än 340 år gamla synen på hur spermier tar sig fram. Med hjälp av 3D-mikroskopi och matematik har de kommit fram till att spermiens svans är ostadig och bara rör sig på en sida.

Detta borde innebära att spermien simmar i cirklar, men den har hittat ett finurligt sätt att röra sig framåt på.

– Det liknar hur uttrar tar sig fram, säger Hermes Gadelha, lektor på universitetet och en av forskarna bakom studien.  

Men varför ser det helt annorlunda ut genom ett mikroskop?

– Människor har en övertro på vad de ser. Vi tror att det vi ser är den absoluta verkligheten men det är bara en begränsad bild, säger han och fortsätter:  

– För att verkligen se hur spermier rör sig skulle man behöva, om det vore möjligt, en pytteliten kamera på spermiens huvud för att se hur svansen rör sig. För att få just det perspektivet har vi använt observationer från 3D-mikroskopet tillsammans med matematik för att ta fram någonting som inte ens är möjligt att se med ett 3D-mikroskop, säger Hermes Gadelha. 

I videon går det att se hur spermier rör sig enligt studien som publicerats i Science Advances.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.