Bilden är kraftigt beskuren. Foto: TT

Stulna mobiler ny marknad för knarkkarteller

Uppdaterad
Publicerad

Att hålla i en mobil offentligt kan vara en dödsfälla.

De colombianska knarkkartellerna har hittat en ny inkomstkälla. Hittills har man främst smugglat kokain från Syd- till Nordamerika. Nu satsar man också på att smuggla smarttelefoner i motsatt riktning.

Ett exempel är vad som hände vid flygplatsen utanför Colombias huvudstad Bogota i september då polisen slog till mot en skåpbil som var på väg ut från flygplatsområdet.

I bilen fanns mer än 400 smarttelefoner av olika märken paketerade i kartonger med manualer och laddare – som om de var nya. När polisen satte igång telefonerna visades loggorna för de två nordamerikanska teleoperatörerna Verizon och AT&T, rapporterar The Huffington Post.

Enligt Luis Guate, utredare vid den colombianska polisen, står det klart att telefonerna stulits i USA. Telefonsamtal, som polisen avlyssnat, visar att telefonerna köpts av en storhälare i Florida, USA.

Från Colombia distribueras telefonerna över den sydamerikanska kontinenten, bland annat till Brasilien och Argentina. 

Samma metoder

Metoderna från knarkhandeln har överförts på den nya lönsamma hanteringen. Telefonerna göms bland annat i förpackningar för frukt eller mjölk under transporten med bussar eller långtradare.

Ibland lägger smugglarna smarttelefonerna i lönnfack i resväskor. De kan också sys in kläder för att sedan föras över gränsen till grannländerna.

– Narkotikahandel är farligare. Alla länder bekämpar ju droger. Alla länder bryr sig inte om problemet med stulna smarttelefoner. Det finns ingen kontroll, risken är minimal, säger Jeanet Pelaez, åklagare vid Colombias justitiedepartement.

Det finns stora pengar att tjäna. Världsmarknaden för stulna smarttelefoner värderas till 30 miljarder dollar – omkring 210 miljarder kronor.

Telefonen en dödsfälla

Liksom narkotikahanteringen leder även den här handeln till ond bråd död. Bara i Colombia har under de senaste två åren minst 20 personer dödats av rånare som ville åt deras telefoner.

I en artikel med rubriken ”El celular o la vida” skriver den colombianska tidningen El Tiempo att det numera är en dödsfalla att offentligt hålla i en smarttelefon. 

De stora priskillnaderna mellan olika länder är en förklaring till att man kan dödas för en mobil.

En telefon som kostar 200 dollar i USA kan kosta tio gånger så mycket i Brasilien, där höga importskatter drivit upp priset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.