President Donald Trump talar i telefon med ledarna för Sudan och Israel och får applåder av finansminister Steven Mnuchin, utrikesminister Mike Pompeo, seniorrådgivaren och svärsonen Jared Kushner och nationella säkerhetsrådgivaren Robert O'Brien. Foto: Alex Brandon /AP-TT

Sudan normaliserar relationerna med Israel

Uppdaterad
Publicerad

Sudan sällade sig på fredagen till den växande skaran arabländer som normalisera banden med Israel ‒ vilket innebär ännu en fjäder i hatten för USA:s president Donald Trump.

Formellt har de bägge länderna legat i krig med varandra i årtionden. Sudan stred på grannlandet Egyptens sida mot Israel 1967 och stödde i många år hårdföra islamistiska grupper. Men nu begravs stridsyxan.

”Sudan och Israel har enats om att normalisera relationerna”, heter det i ett uttalande som förutom av parterna även undertecknats av USA.

Det var också USA:s president Donald Trump som först avslöjade nyheten, omedelbart efter att han på fredagen tagit bort Sudan från listan över länder som USA anser sponsrar terrorism. Ett beslut som öppnar för amerikanskt bistånd och internationella investeringar och som varit hett eftertraktat av övergångsregeringen i Khartum.

Fjäder i Trumps hatt

Beskedet om fredsavtalet är en diplomatisk fjäder i hatten för Trump, som med en dryg vecka kvar till det amerikanska presidentvalet ligger efter utmanaren Joe Biden i opinionsmätningarna.

I september slöt Förenade arabemiraten och Bahrain liknande avtal och Trump har spått att fler arabländer kommer att ansluta sig, bland dem Saudiarabien.

Från Palestina, som blir alltmer isolerat när arabländernas enade front mot Israel nu bryts upp, enas konkurrenterna PLO och Hamas i avståndstagande från avtalet med Sudan.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas kansli ”fördömer” avtalet medan Hamas kallar Sudans beslut en ”politisk synd”.

Skadestånd för terrordåd

Trump presenterade sin plan på att slopa svartlistningen av Sudan i början av veckan. Strax därefter sände Israel en delegation till Khartum för att diskutera en normalisering av relationerna.

Enligt Washington har Sudan gått med på att betala 335 miljoner dollar, motsvarande närmare tre miljarder kronor, för att slippa svartlistningen.

Pengarna ska gå till överlevande från attackerna på USA:s ambassader i Kenya och Tanzania 1998. Terrordåden genomfördes av al-Qaida, som hade en fristad i Sudan under den dåvarande diktatorn Omar al-Bashir.

Nya relationer med Israel

Diskreta kontakter har pågått i det tysta mellan Israel och Förenade arabemiraten i flera år, men tillkännagivandet den 13 augusti, om att ett officiellt fredsavtal skulle tecknas, kom ändå som en överraskning för de allra flesta.

Med överenskommelsen blev Förenade arabemiraten det tredje arablandet att erkänna Israel, efter Egypten 1979 och Jordanien 1994.

Några veckor senare meddelades att även Bahrain normaliserar relationerna med Israel.

De så kallade Abrahamavtalen undertecknades i Washington den 15 september.

Sudan blir nu det femte arablandet att normalisera relationerna med Israel.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.