Hassan al-Turabi hälsar på president Omar al-Bashir 2014. Foto: TT

Sudans oppositionsledare Turabi död

Uppdaterad
Publicerad

Den sudanesiske oppositionspolitikern och islamistledaren Hassan al-Turabi avled på lördagen, 84 år gammal. Turabi var en av de fränaste kritikerna av president Omar al-Bashirs regim.

Turabi hade en ledande ställning i Sudan och betraktades som landets andlige ledare med stor makt inom regimen efter det att den militäre presidenten Bashir tog styret i landet i en kupp 1989. Men interna maktkamper gjorde att Turabi föll i onåd hos Bashir 2001.

Anklagad för kupplaner

Han har också suttit fängslad och tvingats till husarrest vid flera tillfällen, bland annat efter anklagelser om att ha förberett en statskupp. I maj 2010 fängslades Turabi sedan han hävdat att valet i Sudan var kantat av fusk. Han har också förespråkat demonstrationer mot regimen med revolten i Tunisien som förebild.

Men Turabi och hans parti Folkkongressen har även kritiserats för den politik som förts, bland annat för att ha var delaktig i oroligheterna i provinsen Darfur. Islamistpartiet har ansetts ha nära kontakter med den militanta rebellrörelsen JEM i den krigshärjade provinsen.

Hjärtattack

Turabi fördes till sjukhus i huvudstaden Khartum på lördagen efter att ha drabbats av en hjärtattack. Han förklarades död senare under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.