Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak säger sig vara ”oerhört arg” över anklagelserna om att höga partiföreträdare spelat pengar på när valet skulle hållas. Foto: BBC News/Reuters

Sunak ”oerhört arg” efter misstankar om vadslagning

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak säger sig vara ”oerhört, oerhört arg” efter misstankarna om att höga företrädare för Tories satsat pengar på när det brittiska valet skulle hållas.

Den brittiska politiken skakas av en misstänkt spelskandal. På torsdagen kom beskedet att det styrande partiet Tories kampanjchef Tony Lee utreds för att ha spelat pengar på när valet skulle hållas innan Sunak utlyste det, enligt BBC.

Sedan tidigare är det känt att även en av Sunaks livvakter och den konservative kandidaten Craig Williams, som stått Sunak nära, anklagats för samma brott. Även Lees fru, den konservativa kandidaten Laura Saunders, utreds för brott. Det är dock oklart när vadslagningen har skett eller hur mycket pengar som paret ska ha spelat.

Val i Storbritannien 2024

Om de satsade pengar baserat på insiderinformation de hade kan det vara brottsligt.

Sunak om misstankarna

När Sunak frågades ut i BBC på torsdagskvällen sade han att misstankarna är allvarliga men att man måste låta utredningarna som pågår ha sin gång. Han underströk samtidigt att om det visar sig att någon brutit mot reglerna ska de inte bara få ta de rättsliga konsekvenserna av det.

– Jag ska också se till att de sparkas ut från partiet, sade Sunak.

Kan förlora makten

Rishi Sunak meddelade i maj att valet ska hållas den 4 juli. Det är inte olagligt att slå vad om valdatum men olagligt att göra det utifrån insiderinformation. Det är inte känt vilket datum de fyra satsat pengar på.

Anklagelserna om spelfusk ger ytterligare huvudbry för Torypartiet, som ligger långt efter oppositionspartiet Labour i opinionsmätningar, och ser ut att vara på god väg att förlora makten efter att ha styrt landet i 14 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2024

Mer i ämnet