Alla vet att Merapi kommer att få ett nytt utbrott, men många som tvingades fly har ändå flyttat tillbaka in i sina gamla hus. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Suwarni flydde från vulkanutbrottet

Uppdaterad
Publicerad

På Java i Indonesien finns vulkanen Merapi, en av världens mest aktiva och farligaste. Men trots att alla vet att den snart kommer att få ett nytt utbrott bor många kvar på sluttningarna.

Under de senaste månaderna har ett antal av Indonesiens vulkaner haft stora utbrott och människor fått fly i panik. Den fruktade och ständigt rykande vulkanen Merapi fick sitt senaste utbrott i oktober 2010.

350 människor miste livet, 350.000 evakuerades när Merapi spydde ut giftig gas, lava och sten.

Flydde i sista stund

Suwarnis familj har bott här i alla år, men 2010 tog vulkanen hennes pappa, svärfar och farbror. Själv lyckades hon i sista stund fly på motorcykel, berättar hon för SVT.

– Högst en kvart efter att jag flytt härifrån stod allt i lågor och när jag kom ned var hela jag tänkt av vulkanaska.

Korrespondenternas Niklas Sjögren och Håkan Claesson vandrar längs en smal stig uppför berget till platsen för Suwarnis gamla hem.

– Här låg köket och där låg ett av sovrummen, säger hon och pekar ut i den frodiga grönskan bredvid en stig, säger hon till SVT.

En stor träram, som är del av en ventilationsöppning, ligger på marken, halvt övervuxen med växter. Här och där sticker det upp delar av ett hus, men lava och aska begravde det mesta och nu står vi ovanpå resterna. Det är svårt att förstå att det har bott någon här.

– Resterna av huset ligger här under, alla väggar. Huset är begravt ända upp över dörrarna, berättar Suwarni.

Flyttar tillbaka

Men trots att vulkanen i århundraden har spridit så mycket död och förintelse har människor i alla tider bott på dess sluttningar.

Ett av skälen är att vulkanaskan gör marken bördig och att det därför är lätt att hitta foder till djuren. Ett annat är att det går att tjäna pengar på det som kommit ur vulkanen. Sanden här är hett eftertraktad som byggmaterial.

Många som flydde från vulkanutbrottet för fyra år sen har flyttat tillbaka till exakt samma plats där de bodde tidigare, trots faran.

Suranto är en av dom. Han förlorade allt han ägde men försöker nu igen på samma plats. Mycket beroende på att han faktiskt inte har något val. Den lilla plätten mark här på berget är allt han äger.

– Jag är född här och vill helt enkelt inte ge upp mitt hem, säger han.

Precis som alla andra här vet Suranto att vulkanen kommer att få utbrott igen. Frågan är inte om, utan när.

– Jag är orolig. Men om ett nytt utbrott verkar vara på väg får jag fly igen.

Fortfarande rädd

Men Suwarni, med sina minnen från förra utbrottet, tänker inte fly ned en gång till. Hon har flyttat till ett nytt hem nedanför vulkanen, och här tänker hon stanna.

– Jag stannar här på behörigt avstånd från berget. Jag är fortfarande rädd. Om jag känner att marken skakar det minsta lilla kommer rädslan tillbaka.

Se Korrespondenterna i kväll 20.00 i SVT2 eller SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer