Svälter till döds under belägringen

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten i Syrien har lett att människor i de belägrade städerna Madaya och Zabadani svälter. På sociala medier sprids nu bilder på utmärglade kroppar av barn och äldre.

Enligt Syriska mäniskorättsobservatoriet håller människorna i städerna Madaya och Zabadani på att svälta ihjäl efter att regeringsstyrkor som stöttas av Hizbollah belägrat staden sedan sex månader tillbaka.

Situationen bekräftas av flera människor i städerna. På pappret råder vapenvila, men enligt befolkningen är städerna fortfarande under belägring. Enligt människorna har de som försökt fly blivit skjutna.

”Dör i slow motion”

Aktivister i Madaya, en stad med 40.000 människor, har publicerat bilder på sociala medier på utmärglade barn och äldre personer. Enligt Amer Burhan ansvarig på fältsjukhuset i Zabadani, kan befolkningen inte ens få tag på ogräs att äta längre på grund av snön.

– Folk dör i slow motion. Vi hade några blommor som växte i krukor hemma. I går plockade vi kronbladen och åt dem, men de var bittra, säger socialarbetare Louay, till The Guardian.

”Rädda Madayas barn”

Enligt Al-Jazeera ska barn nu matas med vatten, socker och salt för att överleva.

Videoklipp som har laddats upp på Youtube visar hur människor demonstrerar för att uppmärksamma omvärlden på vad som sker. På ett tygskynke har de skrivit: ”Gud ge föda till människorna i Madaya. De har blivit förrådda av muslimska länder.”

På ett annat står det: ”FN:s säkerhetsråd/Påven: Vi bryr oss inte om Assad dödar vuxna men snälla rädda Madayas barn som svälter till döds.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer