Foto: TT

Klimatmötet gick i mål – till slut

Uppdaterad
Publicerad

FN:s klimatmöte i Lima i Peru är överens om ett slutdokument som innefattar hur länderna ska redovisa sina klimatåtaganden. Det ska bana väg för ett ambitiöst, globalt klimatavtal i Paris nästa år.

– Dokumentet är godkänt, deklarerade Perus utrikesminister Manuel Pulgar-Vidal enligt AFP till applåder och jubel.

Det antogs efter nattliga manglingar på övertid – mötet har dragit ut mer än ett dygn över tiden. Slutdokumentet innehåller skrivningar om hur varje land ska redovisa sina nationella klimatåtaganden tidigt nästa år samt en vägkarta för hur förhandlingsarbetet fram till det stora klimatmötet i Paris i december 2015 ska gå till.

Klimatmötet i Lima 2014

Tvågradersmål

– Återigen undveks en katastrof och återigen överlever klimatförhandlingarna. Förhandlingskrisen är löst igen men inte klimatkrisen, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson till TT om överenskommelsen.

EU:s klimat- och energikommissionär Miguel Arias Cañete verkar dock nöjd.

– Det här är ett bra dokument som kan bana väg för Paris, säger han till Reuters.

Överenskommelsen, döpt till Lima Call för Climate Action (ungefär Lima-uppmaningen till agerande för klimatet), ses som grunden för vad man hoppas ska bli det mest ambitiösa klimatavtalet i historien. Det ska slutas i Paris om ett år och syftar till att samla alla världens länder i samma avtal, rörande de klimatpåverkande växthusgasutsläppen. Målet är att temperaturökningen på jorden inte ska tillåtas överstiga två grader Celsius i framtiden.

”Fick vad vi ville”

I Lima har delegater från över 190 länder under två veckor försökt enas om hur deras löften om minskade klimatutsläpp ska formuleras. De hårdaste skiljelinjerna har gått mellan rika länder, som vill att utvecklingsländerna ska göra mer för att minska sina utsläpp, och de fattigare länderna som anser att de rika länderna ska bära en större del av bördan. Utvecklingsländerna ville också ha löften om ekonomisk hjälp att klara av väntade klimatförändringar – vilket de fick i sluttexten. I Lima-dokumentet heter det att de rika måste leda vägen mot minskade utsläpp och genombrott i förhandlingar, och hjälpa utvecklingsländer som Kina och Indien ekonomiskt.

– Vi fick vad vi ville, säger Indiens miljöminister Prakash Javedekar till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Lima 2014

Mer i ämnet