EU:s utrikeschef Federica Mogherini på besök i Iran. Foto: TT

Svårt att genomföra Iranavtalet

Publicerad

Under ett besök i Teheran medgav EU:s utrikeschef Federica Mogherini svårigheter i att genomföra kärnenergiavtalet med Iran i praktiken.

– Det finns utmaningar i genomförandet, det är sant, sade hon på en gemensam presskonferens med utrikesminister Mohammad Javar Zarif.

Avtalet mellan Iran och de sex stormakterna trädde i kraft i januari och innebär att de internationella sanktionerna mot Iran hävs i utbyte mot begränsningar i landets kärnenergiprogram.

Irans atomenergiprogram

Men Iran har sedan januari bland annat klagat på att USA skrämmer europeiska banker från att investera i Iran.

– Det är nödvändigt att den andra sidans delaktighet, särskilt USA:s, omsätts i praktiken och inte bara på papperet. Vi varnade USA och vi kommer att sätta press på dem för att bana väg för samarbete mellan icke amerikanska banker och den islamiska republiken Iran, sade Zarif.

Enligt Mogherini är genomförandet en pågående utmaning och hon sade att instruktioner utfärdats av EU om hur affärer kan göras med Iran.

– Vi gör allt vi kan för att försäkra vårt finansiella system och banksystem att all ny information om det nya systemet tillhandahålls.

Hon pekade också på de robottester som den iranska elitstyrkan revolutionsgardet genomfört.

– Vi ser det som ett oroande steg.

Avtalets innehåll

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet.

Iran har gått med på att FN:s sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.

FN:s vapenembargo ska finnas kvar i ytterligare fem år.

Sanktioner mot iranska köp av robotteknik ska inte upphävas förrän efter åtta år.

I utbyte mot detta ska de internationella ekonomiska sanktioner mot Iran hävas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet