Svårt för afrikaner i Kina

Uppdaterad
Publicerad

– När jag kom hit för sju år sedan fanns här knappast några mörkhyade alls. Det var svårt i början, men med tiden har allt gått bättre och bättre, säger affärsmannen Felix Gnatchiglo från Togo när SVT möter honom i staden Guangzhou i södra Kina.

Felix är en av ungefär 20 000 fast boende afrikaner i Guangzhou, som är Kinas tredje största stad med ungefär 13 miljoner invånare. Förutom de 20 000 fast boende afrikanerna beräknas ungefär ytterligare 60 000 afrikaner besöka och bo i stan i perioder.

Köpa i Kina- sälja i Afrika

Guangzhou är ett av Kinas centrum för tillverkningsindustri och den övervägande delen av de afrikaner som bor här är affärsmän som köper kinesiska varor billigt för att sedan sälja dem i länder i Afrika.

– Jag köper allt, säger Felix. Skor, kläder, maskiner, elektronik. Det mina kunder i Togo vill ha hittar jag.

Kinas intåg i Afrika i jakt på råvaror har lett till en allt tätare kontakt med många länder i Afrika. Därför går det nu en ström av människor som flyttar från Kina till Afrika eller, som i Felix fall, från Afrika till Kina.

Visumbråk och polisrazzior

Efter finanskrisen 2008 är dock inte de afrikanska affärsmännen lika välkomna längre. Kina har blivit alltmer restriktivt när det gäller att ge visum till affärsmännen.

– Kina har alltid varit strikta när det gäller immigranter. Regeringen välkomnar utlänningar med speciella kunskaper inom vissa sektorer men inte affärsmän, säger professor Li Zhigang vid Sun Yat-sen universitetet i Guangzhou, till SVT.

Polisen gör då och då razzior i jakt på afrikaner vars visum gått ut och kinesiska medier skriver ofta om afrikanerna som källan till droghandel och kriminalitet.

”Ta seden dit du kommer”

En stor del av afrikanerna i Guangzhou väljer att bo i stadsdelen Hongqiao, som många kineser gett namnet Chocolate City.

Här finns restauranger och affärer som riktar in sig mot de nyanlända och lockar med ?African food?, kläder från Afrika och annat som afrikanerna kan tänkas behöva.

Felix har kämpat och lyckats lära sig kinesiska och trots allt prat om problem och visumbråk trivs han och känner sig välkommen i Kina.

– Vi måste respektera kinesiska regler och lagar. Alla måste ta seden dit de kommer. I Togo säger vi, ”Om du bara vet hur du ska tvätta dina händer kan du äta med både presidenter och tjuvar.”, säger Felix.

Niklas Sjögren, SVT:s Asienkorrespondent

niklas.sjogren@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.